Na Den Haag is er nu in Rijswijk politieke draagvlak om stoppen met Zwarte Piet in zijn huidige vorm. Dit blijkt uit een Open Brief van GroenLinks en D66 aan de gemeente en sponsoren van de Sinterklaas-intocht. Hoe lang houdt Leidschendam- Voorburg nog stand om met echte Zwarte Pieten te voorschijn te komen bij de Sinterklaas-intocht?

Brief van GroenLinks en D66:

Aan: Sponsoren Sinterklaasintocht Rijswijk
Gemeente Rijswijk
Ondernemersvereniging Winkelcentrum in de Bogaard
Ondernemersvereniging Winkelcentrum Oud Rijswijk

Geachte heer, mevrouw,

Allereerst willen wij onze waardering uitspreken dat u ieder jaar de intocht van Sinterklaas in Rijswijk mogelijk maakt. Door uw ondersteuning is het in Rijswijk elk jaar voor veel kinderen een groot feest; een evenement waar ze lange tijd naar uitkijken en dat ze vol spanning en vooral met plezier beleven.

Helaas is het niet voor alle kinderen feest. Bij de Sinterklaasintocht in Rijswijk wordt nog steeds vastgehouden aan Zwarte Piet, terwijl zijn verschijning kan bijdragen aan discriminatie. De Kinderombudsman constateerde enkele jaren geleden: de figuur Zwarte Piet kan voor gekleurde kinderen kwetsend zijn en leiden tot pesten en uitsluiting. Ook het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens is duidelijk: de door-en-door Zwarte Piet-figuur maakt bewust associaties met raskenmerken en een klassiek negatief stereotype van mensen met een donkere huidskleur.

Veel gemeenten nemen de aanbevelingen van de Kinderombudsman en het Nederlands College voor de Rechten van de Mens serieus en passen hun Sinterklaasintocht aan. Ook in onze buurtgemeente Den Haag is onlangs een motie aangenomen, die oproept om de traditionele Zwarte Piet volledig te vervangen door de Roetveegpiet. Bij het Sinterklaasjournaal en de landelijke intocht van Sinterklaas
in Apeldoorn is deze stap al gezet: de Pieten zullen alleen roetvegen hebben en dus niet helemaal zwart zijn.

De Rijswijkse raadsfracties van GroenLinks en D66 willen ook in Rijswijk een Sinterklaasfeest voor alle kinderen en inwoners. Juist in deze prettige en diverse gemeente kan geen plaats zijn voor een figuur die kan bijdragen aan discriminatie. Daarom schrijven we u deze brief. U heeft als sponsor namelijk een doorslaggevende stem. U kunt ervoor zorgen dat de Sinterklaasintocht bij alle kinderen een lach
op het gezicht tovert en dat niemand wordt gekwetst. Wij gaan graag met u in gesprek over hoe we ervoor kunnen zorgen dat de intocht met de tijd meegaat, waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende gevoelens van inwoners. Zo wordt het Sinterklaasfeest in Rijswijk echt een feest voor iedereen.

Met vriendelijke groet,
Fractie GroenLinks Rijswijk
Fractie D66 Rijswijk

Het is natuurlijk bizar dat deze linkse politiek dit feest en natuurlijk de hele Nederlandse cultuur op deze manier wil beëindigen. Want dat is het hele doel. Want ze beginnen met zwarte piet en ze gaan net zo lang door tot dat het hele feest is verdwenen en dan begint de aanval op Kerst en Pasen.

Foto: Stappenindenhaag.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *