De coronabeperkingen voor burgers gaan veel te ver en horen niet thuis in een democratische samenleving, zegt de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) in een advies. Zij maakt zich zorgen over de zorgvuldigheid en kwaliteit van de coronawet, onder meer omdat het kabinet zoveel haast maakt.

Volgens de NOvA is het niet nodig de inperking van grondrechten en vrijheden via een tijdelijke noodwet te regelen. Noodverordeningen zijn voldoende, zegt de orde.

De NOvA wijst er verder op dat de werkingsduur van de coronawet één jaar is, maar dat de wet en daarmee de inperking van grondrechten hierna eenvoudig verlengd kunnen worden.

Democratische rechtsstaat verwaarloosd
De orde heeft ook kritiek op de handhaving en het uitdelen van boetes. “Omdat de regels zo onduidelijk zijn, ligt willekeur op de loer. Burgers moeten weten en kunnen begrijpen wat precies van hen verwacht wordt en wat de gevolgen zijn als zij een regel schenden.”

De beperkingen die het wetsvoorstel mogelijk maakt gaan te ver, zijn niet normaal en horen niet thuis in een democratische samenleving, concludeert de Orde van Advocaten.

“De maatregelen tegen het coronavirus zijn gebaseerd op een wet die daarvoor grotendeels geen grondslag biedt en zijn in de strijd met de Grondwet,” voegde advocaat Willem van der Werf toe. “De democratische rechtsstaat wordt behoorlijk verwaarloosd.”

Bron: Ninefornews.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *