Op 3 juni is bij de gemeente een melding gedaan van een demonstratie tegen politiegeweld. De organisator wil deze op zaterdag 13 juni houden in Leidschendam. De organisator verwacht dat 250 tot 300 mensen deelnemen aan de demonstratie. De aangekondigde demonstratie is gedeeld via sociale media en nieuwssites. De verwachting is daarom dat de opkomst kan oplopen tot 1000 man. Voor zo’n grote groep is er met de geldende coronamaatregelen van 1,5 meter afstand en de geldende noodverordening geen geschikte locatie in Leidschendam-Voorburg. Dit betekent dat de demonstratie niet in Leidschendam-Voorburg kan plaatsvinden.

Zorgvuldige afweging

De burgemeester heeft de Lokale Driehoek maandag bij elkaar geroepen. In de Lokale Driehoek bespreken politie, openbaar ministerie en de burgemeester zaken die gaan over openbare orde en veiligheid. Gezien het verwachte aantal deelnemers is er geen geschikte locatie binnen Leidschendam-Voorburg waar men op een goede afstand (1,5 meter) van elkaar kan demonstreren, zonder dat er risico’s optreden voor de volksgezondheid. Het ministerie van VWS heeft hier op dinsdag 2 juni nog extra aandacht voor gevraagd.

Het demonstratierecht is een belangrijk grondrecht. Op basis van het advies van de Driehoek heeft burgemeester Tigelaar echter de (plaatsvervangend) voorzitter van de Veiligheidsregio laten weten dat er in de gemeente Leidschendam-Voorburg geen geschikte locatie voor handen is om een demonstratie op een veilige manier te laten plaatsvinden. Op dit moment is gezien de GRIP 4 situatie art. 39 van de Wet Veiligheidsregio van kracht, waaronder de artikelen 5 t/m 9 van de Wet Openbaarheid Manifestaties vallen. De (plaatsvervangend) voorzitter van de Veiligheidsregio, burgemeester Remkes, is daardoor het bevoegd gezag. Hij heeft op basis van de adviezen besloten een beperking op te leggen voor het houden van de demonstratie binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg en een ander gebied aangewezen.

Alternatieve locatie

De organisator is op de hoogte gesteld van het besluit van de (plaatsvervangend) voorzitter van de Veiligheidsregio. Als alternatieve locatie voor de demonstratie is het Malieveld in Den Haag aangeboden.

Bron: Voorburgsdagblad.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *