Utrechtsebaan donderdag mogelijk dicht vanwege boerenprotest: 'Houden situatie in de gaten'

Boeren onderweg naar het Malieveld tijdens een eerder protest
Boeren onderweg naar het Malieveld tijdens een eerder protest © ANP
DEN HAAG - Rijkswaterstaat houdt de verkeerssituatie op de Utrechtsebaan richting Den Haag donderdag goed in de gaten. Als het door het boerenprotest te druk wordt of er chaos dreigt, kan de weg worden afgesloten. Eerder zei Rijkswaterstaat tegen de ANWB dat de Utrechtsebaan preventief van 9.00 tot 18.00 uur dicht zou gaan. Boeren komen in Den Haag bijeen om te demonstreren op de dag dat de Tweede Kamer praat over het klappen van het landbouwakkoord. Farmers Defence Force (FDF) wil dat het CDA uit het kabinet stapt.
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat geeft aan dat de beslissing over wel of niet afsluiten op de dag zelf wordt genomen. Het hangt af van hoeveel mensen er komen en of ze trekkers bij zich hebben. Rijkswaterstaat bereidt verschillende scenario's voor en houdt de situatie donderdag goed in de gaten. De ANWB raadt weggebruikers aan de verkeersinformatie te volgen.
De woordvoerder van burgemeester Van Zanen zegt dat 'in geen enkel scenario staat beschreven dat de A12 of welke andere weg morgen dicht gaat'. En dat er geen wanordelijkheden of hele grote opkomst verwacht worden morgen. 'Maar uiteraard kan bij een gevaarlijke situatie de keuze gemaakt worden om de weg tijdelijk af te sluiten, net als dat bij een ongeluk of plotselinge file op de snelweg wordt gedaan met de rode kruizen', zegt hij tegen Omroep West.

Protest vlakbij Tweede Kamer

Het protest is aangekondigd door boerenorganisatie Farmers Defence Force en zal plaatsvinden in de buurt van de Tweede Kamer. Het officiële programma begint om 12.00 uur, maar vanaf 6.00 uur zal de organisatie op locatie zijn ter voorbereiding. De precieze locatie wordt woensdagavond bekend gemaakt omdat 'de afgelopen keren allerlei wegblokkades werden opgeworpen terwijl dat nergens voor nodig is', zegt FDF.
In het conceptprogramma van FDF staat dat er verschillende sprekers zijn, onder wie de Kamerleden Caroline van der Plas (BBB), Wybren van Haga (BVNL) en Roelof Bisschop (SGP). Het debat in de Tweede Kamer is live te volgen vanaf het terrein. Het protest duurt tot 17.00 uur.

Demonstratie niet aangemeld

De demonstratie is nog altijd niet aangemeld bij de gemeente. Volgens FDF-woordvoerder Sieta van Keimpema ligt dit aan de 'nare nasmaak' van eerdere protesten. 'We hebben geen goede ervaringen met deze burgemeester, hij beperkt ons demonstratierecht', licht ze toe.
Door het uitblijven van dit contact kunnen er geen gerichte maatregelen genomen worden, zegt de woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen. 'Bij Extinction Rebellion die aangeeft de snelweg te blokkeren, kunnen we zeggen dat dat niet de bedoeling is. Hier is niet aangegeven wat ze willen doen. We blijven contact opnemen met FDF zodat we de demonstratie kunnen faciliteren.' De woordvoerder zegt dat grote overlast voor de stad een mogelijk gevolg van deze manier van handelen zal zijn. Een noodverordening is nog niet afgekondigd. 'We zullen handelen op het moment dat het nodig is.'

Opkomst niet bekend

Doordat de demonstratie pas kort geleden is aangekondigd, kan Van Keimpema van FDF nog niets zeggen over hoeveel deelnemers er zullen zijn. Wel zullen deelnemers van alle vormen van vervoer gebruik maken. Daarmee doelt ze op trekkers, bussen, openbaar vervoer en auto's. Belangenorganisatie Agractie laat weten niet aanwezig te zijn bij de demonstratie. De organisatie ziet naar eigen zeggen 'geen acute aanleiding om in actie te komen.' Er zijn volgens voorman Bart Kemp ook geen signalen vanuit de achterban dat er animo is voor het protest.
Bij eerdere demonstraties liep het vast in de stad, stonden eenheden van Defensie stand-by en werden extra politieagenten opgeroepen. De politie zegt nog 'geen bijzondere plannen' te hebben, maar geeft aan de situatie goed in de gaten te houden.