Politiek,  Wijknieuws

Lancering plannen Nationaal Programma Zuidwest

Nationaal Programma Zuidwest
Chris Schaapman (directeur Nationaal Programma Den Haag Zuidwest) spreekt kort over het Nationaal Programma Zuidwest

Het is al best lang geleden, maar een te belangrijk onderwerp te laten liggen vind ik. Want het heeft nogal wat gevolgen. Namelijk de presentatie van de plannen voor Moerwijk, Morgenstond, Bouwlust en Vrederust door de Zuidwest Alliantie. Deze vier wijken zijn de aandachtswijken in Escamp waarop het Nationaal Programma Zuidwest (NPZW) van toepassing is.
Op 26 september werd dit uitvoeringsplan in het Zuidwest College aan de Beresteinlaan gepresenteerd.

Nationaal Programma Zuidwest
De alliantieraad (van linksboven naar rechtsonder): Mohamed Baba, Inge Vossenaar, Mei Lan Chung (geen lid van de alliantieraad), Jan van Zanen, Rachid el Menhali, Harry Wientjens, Chris Schaapman, Charlie Ortega, Wiely Hendricks, Herke Elbers en Erik Heineman.

Wat een paar jaar terug met een paar miljoen begon, is inmiddels een aanpak gericht op betere huizen, gelijke onderwijs- en baankansen, het verbeteren van de veiligheid, de gezondheidspositie en de sociale samenhang. Omdat al die partners in de stad die mee doen vinden dat bewoners van Zuidwest dezelfde kans verdienen als iedere andere Hagenaar.

NPZW
Rechts Chris Schaapman, links Fred Dukel, Algemeen Directeur SZW van de Gemeente Den Haag. Hele interessante bijdragen op LinkedIn!

Bewoners van Den Haag Zuidwest zouden vaak al op een achterstand staan ten opzichte van veel andere wijken in Nederland, door onder andere armoede, taalachterstand, fysieke en mentale gezondheid.
Het is dan ook zelfs al positief te noemen in mijn ogen, dat in het nieuwe coalitieakkoord te lezen valt dat Zuidwest tóch een HAVO/VWO school krijgt. Iets waar al decennia om wordt gevraagd (wat ook ik persoonlijk weet).

In deze lijn vond ik ook heel opvallend dat in de maatregelen “specifieke aandacht voor huisvesting voor leraren, zorgpersoneel en agenten. Er is inmiddels een proef gestart om leraren die lesgeven in Den Haag met voorrang een sociale huurwoning aan te bieden.”
Belangrijk! Onderwijs is een belangrijke stap om datgene te bereiken wat jouw droom is. Ongeacht op welk niveau.
Van mijn dochter die werkzaam is in het onderwijs weet ik hoe schrijnend de tekorten kunnen zijn.

Nationaal Programma Zuidwest
Ook René Baron, Programmadirecteur Zuidwest Den Haag was aanwezig

De alliantieraad ondertekende een steunverklaring voor de Tweede Regiodeal. Hierin verklaarde de alliantieraad (Jan van Zanen, voorzitter van de alliantieraad en burgemeester van Den Haag incluis), dat zij zich de komende jaren zal blijven inspannen om de doelen van de Tweede Regiodeal Zuidwest te bereiken.
Toch is duidelijk dat de doelen niet alleen door professionals bereikt kunnen worden. Het toverwoord is SAMEN. Samen met bijvoorbeeld bewoners, vrijwilligers en verenigingen. Resultaten van de eerste regiodeal zijn naar mijn mening nu best zichtbaar. Er zijn bijvoorbeeld enorm veel initiatieven om de wijk, ondanks dat er veel wordt gesloopt, voor de achterblijvers aantrekkelijk te houden. Ook zijn er veel activiteiten, voor jong en oud. En laagdrempelig.

NPZW
Links staand Sultan Ozdemir van de Gemeente, zittend Nezahat Tas en rechts staand Zeynep Özdemir, actieve vrouwen van Den Haag Zuidwest, actieve vrouwen van Den Haag Zuidwest

Voor wat betreft de plannen ten aanzien van de nieuwbouw. Tsja.
Er moet gewoon veel gebouwd worden. Er moeten veel huizen komen.
Maar ik blijf erbij, dat dit wel ten koste gaat van heel veel écht groen. En de verdichting is wel heel enorm naar mijn mening. En er veel te weinig wordt nagedacht over bijvoorbeeld artsen (die er al te weinig zijn in Den Haag).
Jammer dat ook bijvoorbeeld het OV niet wordt verbeterd. Richting het centrum is het hier prima geregeld. Maar probeer maar eens direct naar bijvoorbeeld de Fahrenheitstraat te gaan. Het wordt zeker lastiger als het aantal auto’s minder moet worden: de druk op het OV wordt dan nog groter.
En zo heb ik meer bedenkingen. Maar positief is natuurlijk dat de wijk ook positieve aandacht krijgt.
Ik hoop iedereen trots mag worden op deze naar mijn mening mooiste wijk van Den Haag en zijn best gaat doen dit uit te dragen.
Want we zijn allemaal verantwoordelijk voor de wijk waarin we wonen.

 

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.