'De alcohol zit er nog in', duizenden mensen starten 2024 met nieuwjaarsduik Scheveningen

Nieuwjaarsduik 2024
© ANP
DEN HAAG - Waar de een nog in zijn bed lag, stond de ander al op het Scheveningse strand te springen. Duizenden mensen deden maandag traditiegetrouw weer mee aan de nieuwjaarsduik. Klokslag 12.00 uur renden ze de zee in.
De duik vond voor het eerst sinds het bestaan ervan niet plaats voor het Kurhaus, omdat de boulevard daar is opengebroken. In de loop van de ochtend werd het al steeds drukker op het strand van Scheveningen. Voor sommigen na een kort nachtje. 'De alcohol van gisteren zit er nog in! Ik heb het naar mijn zin. Ik heb me niet voorbereid. Gewoon erin, die hard!', vertelt een man die al in zijn blote bast klaarstaat.
De meeste andere mensen probeerden zich in de minuten voor het startschot gegeven werd juist nog warm te houden, met mutsen, handdoeken en dikke (bad)jassen. En er werd vooral een hoop gedanst en gesprongen op de muziek die keihard uit de speakers kwam. 'Mensen zijn blij, uitgelaten. Het is te vergelijken met carnaval', zegt organisator Alex. Achter hem kwam ondertussen een polonaise voorbij.
Kijk hier hoe de nieuwjaarsduik er vanuit de lucht, gefilmd door een drone, uit ziet:
Duizenden mensen doen mee aan nieuwjaarsduik
Mensen uit het hele land trokken zoals elk jaar naar Scheveningen voor de duik. 'We moeten het toch maar een keer doen. Ik kom uit Limburg, om kwart voor zeven zaten we in de auto', vertelt een vrouw. Een van haar jonge kinderen zegt: 'Het lijkt me een hele leuke ervaring.'
Maar niet alleen mensen uit heel Nederland, ook uit de rest van de wereld kwamen ze naar het Scheveningse strand. Van Ierland tot Chili en van Duitsland tot Nieuw-Zeeland. De Nederlandse Nick nam zijn Amerikaanse vrouw mee. 'I thought he was crazy!' reageert ze, maar toch ging ze mee.
Blije gezichten tijdens de nieuwjaarsduik
© ANP
Om 12.00 uur klonk dan eindelijk het startschot en renden de duizenden mensen de zee in. Watertemperatuur van vanochtend: zeven graden. 'Het was heerlijk koud, de perfecte start om het jaar te beginnen!', zegt de eerste man die het water weer uitkwam. 'Het was geweldig! Ik heb het voor mijn vriendinnen gedaan die me door dik en dun steunen!' schreeuwt een vrouw uitgelaten.
Kijk hier de hele uitzending van de nieuwjaarsduik terug: