Het Haagse stadhuis verkeert in crisis. Volgens bronnen dreigen coalitiepartijen CDA en PvdA beide een zetel kwijt te raken. Ismet Bingöl (CDA) en Mairan Sewtahal (PvdA) overwegen hun fracties te verlaten, wat betekent dat zij hun zetel als onafhankelijk raadslid meenemen. Hierdoor zou de coalitie haar toch al fragiele meerderheid verliezen.
Achtergrond: PvdA en interne spanningen
Mairan Sewtahal, die in 2022 met voorkeurstemmen in de gemeenteraad werd gekozen, is geen onbekende in partijconflicten. Tijdens de samenstelling van de PvdA-kandidatenlijst in 2021 ontstonden er spanningen tussen Sewtahal en de huidige wethouder Martijn Balster. Het afdelingsbestuur en Balster probeerden Sewtahal van de kieslijst te weren vanwege zijn activiteiten als vastgoedondernemer. Volgens hen strookten zijn praktijken, zoals het hanteren van ‘onfatsoenlijke’ huurprijzen en het splitsen van panden, niet met de waarden van de PvdA.
De partijleden dachten daar anders over. Ze besloten Sewtahal toch op de kieslijst te zetten, waarna hij met voorkeurstemmen in de raad kwam. Ondanks deze overwinning lijken de spanningen nu opnieuw op te laaien. Sewtahal zou plannen hebben om zich aan te sluiten bij Hart voor Den Haag, maar officiële bevestigingen blijven uit.
CDA’er Bingöl volgt mogelijk hetzelfde pad
Ook Ismet Bingöl van het CDA zou overwegen om de fractie te verlaten. Net als Sewtahal wordt hij in verband gebracht met een mogelijke overstap naar Hart voor Den Haag. Dit zou de positie van de coalitie verder onder druk zetten.
Coalitie al eerder in zwaar weer
Dit is niet de eerste keer dat de Haagse coalitie haar meerderheid dreigt te verliezen. In juni 2023 viel het college uiteen nadat de VVD de samenwerking opzegde. Die beslissing volgde op de vrijspraak van Richard de Mos en Rachid Guernaoui, prominente leden van Hart voor Den Haag, in een slepende rechtszaak. De VVD was gefrustreerd omdat coalitiegenoten GroenLinks en de PvdA weigerden serieuze gesprekken aan te gaan met Hart voor Den Haag over een mogelijke terugkeer in het stadsbestuur.
Na de breuk ging de coalitie verder met D66, GroenLinks, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren en Denk. Maar de huidige ontwikkelingen zetten deze samenwerking opnieuw onder zware druk.
Politieke stilte
Veel betrokken politici reageren niet of zijn onbereikbaar voor commentaar. Het blijft onduidelijk of en wanneer er een officiële aankondiging zal komen over de plannen van Bingöl en Sewtahal. Ondertussen kijkt de Haagse politiek gespannen toe, terwijl de coalitie op de rand van de afgrond balanceert.
Met de mogelijke overstap van twee raadsleden naar Hart voor Den Haag staat de politieke toekomst van Den Haag op losse schroeven. De komende weken zullen cruciaal zijn voor de stabiliteit van het stadsbestuur.
Bron en foto: omroepwest.nl