Maatschappelijke organisaties roepen de gemeenteraad van Den Haag dringend op om het voorstel van het stadsbestuur voor de uitbreiding van zero-emissiezones richting de kust te steunen. Want: de luchtkwaliteit in Den Haag is slechter dan gemiddeld in Nederland en dit is ongezond voor de inwoners én voor de natuur. Het voorstel gaat over uitbreiding van de zero-emissiezone van de Loosduinseweg/Oude Haagweg tot aan de kust en vanaf de N440 tot aan de Monsterseweg. Op 13 februari wordt erover gestemd.
Stemming
“Het is mooi om te zien dat het College ingrijpt en de gezondheid van haar inwoners en van de Haagse natuurgebieden op één zet,” zegt directeur Károly Illy van het Longfonds namens Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Stichting Duinbehoud, Natuurmonumenten en de Haagse Bomenstichting. “Wij hopen dat de gemeenteraad dit voorstel omarmt.”
Schadelijk
Wegverkeer is verantwoordelijk voor 48 procent van de uitstoot van stikstofdioxide in Den Haag, rekent het Longfonds voor. Dat schaadt de gezondheid; vooral die van kinderen en mensen met een long- of hart- en vaatziekte. Zero-emissiezones dragen aantoonbaar bij aan minder astma bij kinderen, zegt het Longfonds te weten. In Den Haag krijgt 1 op de 4 kinderen met astma dit door de luchtvervuiling. Zij kunnen door hun ziekte minder vaak naar school. Daar blijven ze hun hele verdere leven last van houden.
Medicijnen
Inwoners met een longziekte gaan door luchtvervuiling meermedicijnen gebruiken, krijgen longaanvallen en komen zelfs in het ziekenhuis terecht, somt het Longfonds op. Luchtvervuiling leidt daarmee ook tot hoge maatschappelijke kosten. Onderzoek toont aan dat vervuiling door wegverkeer de stad Den Haag 500 miljoen euro per jaar kost aan zorg en gezondheidsschade, stelt het Longfonds.
Biodiversiteit
Naast gezondheidsrisico’s heeft stikstofuitstoot ook schadelijke gevolgen voor natuur- en groengebieden in en rond Den Haag. Beschermde Natura-2000 gebieden zoals Solleveld en Kapittelduinen, Meijendel, Berkheide, Westduinpark en Wapendal staan onder grote druk. In het Westduinpark en Wapendal is de stikstof neerslag driemaal hoger dan eigenlijk mag. Dit gaat ten koste van de insecten, vlinders en vogels die er leven.
Zero-emissiezones
Sinds 1 januari 2025 geldt in het centrum van Den Haag een zero-emissiezone voor zakelijk gebruikte bestelbussen en vrachtauto’s die schadelijke uitlaatgassen verspreiden. Bestelbussen en vrachtauto’s die op elektriciteit of waterstof rijden mogen wel het centrum (zone) in. De zero-emissiezone geldt niet voor personenauto’s. De uitbreiding richting de kust zou ingaan vanaf 1 januari 2026.
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief