‘Verwaarloosde hofjes in de Schilderswijk’ zag raadslid Samir Ahraui voor de PvdA Den Haag in een uitzending van het TV-programma Radar. Deze woningen zijn van de Stichting tot het Verschaffen van Woningen aan Minvermogenden. De Haagse Makelaars Associatie beheert de woningen. De bewoners hebben al enige tijd last van vocht- en schimmelproblemen door slechte isolatie, het ontbreken van een CV-ketel en lekkages. Het stadsbestuur hoorde die klachten via de Huurbalie en de Haagse Pandbrigade (Hpb). Het college zegt dat de Stichting tot het Verschaffen van Woningen aan Minvermogenden en de Makelaars Associatie “constructief meedoen” aan gesprekken over een oplossing. En zegt te verwachten dat beiden hun verantwoordelijkheid nemen.
Gezondheidsproblemen
Eén van de bewoners kreeg door het slechte onderhoud gezondheidsproblemen, leerde Ahraui. In de afgelopen vijf jaar ontving de GGD drie meldingen van bewoners uit de hofjes van de Schilderswijk met gezondheidsklachten, specificeert het college. “Het ging om twee meldingen van individuele bewoners en in 2021 één melding namens alle bewoners van de hofjes in de Schilderswijk.” De meldingen gingen over schimmel in huis door bouwtechnische gebreken. De GGD Haaglanden verwees de bewoners door naar het Meld- en Steunpunt Woonoverlast en naar een bedrijf dat de bouwtechnische problemen kan vaststellen.
Onacceptabel
Burgemeester en wethouders noemen het “onacceptabel” dat huurders langdurig in een vochtige en schimmelende woning moeten leven vanwege de risico’s voor de gezondheid. “Het college zet zich in voor veilige, gezonde en duurzame woningen en ondersteunt huurders bij ernstige woninggebreken. Onder meer door hen te helpen de weg naar de Huurcommissie te vinden- en wanneer nodig herstel te vorderen via het proceskostenfonds.”
Bezwaar
Dat laat onverlet dat een verhuurder binnen de wettelijke grenzen elk jaar de huur jaarlijks mag verhogen, voegt het stadsbestuur er meteen aan toe. “Huurders kunnen bezwaar maken bij onjuiste toepassing, maar niet enkel vanwege gebreken; voor huurverlaging wegens ernstige gebreken is een aparte procedure nodig via de verhuurder of de Huurcommissie.” Als die ernstige gebreken vaststelt en een huurverlaging toekent, mag de verhuurder de huur niet verhogen totdat de gebreken zijn verholpen. “Uiteindelijk blijft de eigenaar eindverantwoordelijk voor de staat van de woning en de naleving van wettelijke onderhoudsverplichtingen.”
Bron: denhaag.raadsinformatie.nl, 8-4-2025
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen