BlowUp Art Den Haag
11:00 9 mei 2024 tot 20:00 2 juni 2024
Hofvijver, Lange Vijverberg, 2513 AC Den Haag

Dit jaar drijft BlowUp Art Den Haag op de Hofvijver; al sinds de dertiende eeuw het hart van de stad. Het tijdelijke festival van opblaaskunstwerken in Museumkwartier Den Haag bloeit op als een weelderige tuin op een ponton, hierop stelen fabelachtige creaties van vooraanstaande Dutch Design ontwerpers de show.

De kleurrijke opblaaskunstwerken zijn speciaal ontworpen voor BlowUp Art Den Haag. Voor deze editie selecteerde Mary Hessing, de curator van BlowUp Art Den Haag, vier gerenommeerde Nederlandse ontwerp-coryfeeën: Studio Job, Marcel Wanders, Studio Mieke Meijer en Sigrid Calon.

Het publiek kan vanaf donderdag 9 mei tot en met zondag 2 juni de BlowUp Art Den Haag gratis bezoeken. De drijvende beeldentuin is tussen 11.00 en 20.00 uur te betreden via een pontonbrug vanaf de hoek Lange en Korte Vijverberg.

Natuurinclusief
De groene elementen van deze bijzondere, drijvende tuin met waterpartijen werd gerealiseerd door studenten van de afdeling ‘leefbare stad en klimaat’ van Yuverta. Dit deden ze onder leiding van ecologische landschapper Deborah Treep en kunstenaar Frank Bruggeman.

Dutch Design verkent sinds de vroege jaren negentig onconventionele oplossingen, duurzaamheid en het narratieve vermogen van producten, objecten en meubels.

Opblaaskunst
BlowUp Art Den Haag 2024 wordt samengesteld en geproduceerd door Mary Hessing voor BinnenhofBuiten, dat gedurende de renovatie van het Binnenhof activiteiten organiseert in opdracht van The Hague & Partners en de gemeente Den Haag.

De BlowUp Art-kunstwerken krijgen hun vorm doordat er lucht in een omhulsel van gecoat textiel wordt geblazen. Het soepele en lichte materiaal biedt alle vrijheid om een kunstwerk aan te passen naar de vormen van een standbeeld of gebouw, of in tijdens deze editie, te laten drijven op de Hofvijver.

BlowUpcino
Ter gelegenheid van BlowUp Art Den Haag is het vanaf donderdag 9 mei mogelijk om bij verschillende horeca in het centrum van Den Haag de ‘BlowUpcino’ te bestellen, een cappuccino met een BlowUp-twist. De BlowUpcino is te koop bij Luden, Dudok, Vienna Konditorei, de Koninklijke Schouwburg, Pathé Buitenhof en StationsHuiskamer op station Den Haag Centraal (zolang de voorraad strekt).

Per kunstwerk is audiotoelichting beschikbaar en er zijn video’s van de ontwerpers waarin zij de totstandkoming van hun BlowUp toelichten.

Studio Job —Als een pan in het water
Suske en Wiske, Gerrit Rietveld, Biedermeier of Elvis Presley zijn volgens Job Smeets (1969) allemaal prima onderwerpen. Job maakt geenonderscheid tussen hoge of lage cultuur, classicisme of modernisme. Bij Studio Job wordt ophoog niveau gewerkt aan unieke stukken met de nieuwste high tech tools maar ook met ambachtelijke technieken die in Nederland zo goed als verdwenen zijn; brons gieten, glas in lood of emailleren. Voormalige gebruiksvoorwerpen zoals een jerrycan of een pan worden compleet getransformeerd, uitvergroot, krom gebogen en zo nodig voorzien van een gouden neus.

Marcel Wanders —Eieren
Marcel Wanders ontwierp een verzameling fantasie-eieren. Die ei-vorm is een terugkerend thema in een lange loopbaan als product- en meubelontwerper. Verwijzingen naar eierachtige contouren komen voor in zowel lampen en stoelen als kandelaars. De vrolijk gedecoreerde en spiegelende eieren op de Hofvijver weerspiegelen de bezoekers en zijn eigenlijk ook portretten van voorbijgangers in het hart van de democratie: met meningen die soms botsen, of een zetje krijgen om weer rechtstaand terug te deinen.

Studio Mieke Meijer —Airboretum
Deze speelse vervoeging van ‘Arboretum’ (een verzameling levende bomen) duidt op een installatie van drie lucht ingeblazen bomen, ontworpen door Studio Mieke Meijer. De boomachtige structuren verjongen in opeenvolgende dimensies van stam- naar takzijtakken en twijgen. Logische samenhang komt overal in de natuur voor; van planten tot hele sterrenstelsels.

Sigrid Calon —Gazebo
Het opblaaskunstwerk van Sigrid Calon is een soort lofzang op het ‘torentje van de premier’. Dit achthoekige gebouw dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de veertiende eeuw en diende als zomerprieel van de graven van Holland. Calons kunstwerk herinnert aan de symboliek van die oorspronkelijke functie en de liefdevolle openheid die Calon graag in de politiek zou terugzien.

Over de natuurinclusieve tuin
In tijden van klimaatcrisis zijn alle vernieuwingen gericht op het slimmer inzetten van groen voor de leefbaarheid in de stad; denk aan daktuinen, stadsboerderijen, voedselbossen en klimaatbeheersing. Deze drijvende tuin, waarin spannende waterpartijen en wilgenbundels elkaar afwisselen, dient als tijdelijk voorbeeld om bezoekers te inspireren.

Een workshop van beeldend kunstenaar Frank Bruggeman gaf het eerste zetje voor het ontwerpdoor tweedejaars studenten van de afdeling ‘leefbarestad en klimaat’ van Yuverta. Onder leiding van ecologische landschappers Deborah Treepen Natascha van den Ban, bijgestaan door de Stadskwekerij Den Haag en Engelsman Hoveniers werd het ontwerp in één dag gerealiseerd.

Deel dit artikel:

070online.nl is niet aansprakelijk voor eventueel onjuiste informatie op onze website en eventuele schade die hieruit kan voorkomen. Deze lijst met evenementen in Den Haag is met uiterste zorg samengesteld door ons team. Klopt er iets niet? Stuur ons dan een mail met daarin wat er aangepast zou moeten worden.

Organisator

Start - eind

  • 11:00 - 20:00 :

Exporteer