Dag van het kasteel
11:00 tot 16:00 - 29 mei 2023
Landgoed Ockenburgh, Monsterseweg, 2553 RL Den Haag

Op Tweede Pinksterdag, 29 mei 2023, vindt de Dag van het Kasteel plaats, met als thema: Upstairs/Downstairs. De dag staat in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen.

Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar. Op latere buitenplaatsen waren zij ook onmisbaar maar vond je bijvoorbeeld ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en uiteindelijk ook chauffeurs. Juist de verhalen van deze belangrijke personen zijn echter vaak door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Daarom willen we deze mensen en hun werk dit jaar in de spotlight zetten!

Ook nu zijn kastelen en buitenplaatsen bijna onmogelijk te onderhouden zonder de hulp van vrijwilligers en personeel. Nu spelen echter ook vaak de eigenaren van het gebouw een heel belangrijke en actieve rol in het onderhouden van al deze prachtige oude gebouwen. Zo ook bij SHBO.

Tijdens de Dag van het Kasteel bij Buitenplaats Ockenburgh is Jacob Westerbaen weer even terug. Je treft hem aan tijdens de rondleidingen. Naast Jacob tref je ook zijn vrienden, de dienstmeid en de tuinknecht die je met hun verhalen mee terug nemen in de tijd.

** 11:00 – 16:00 uur: rondleidingen elk half uur. Vrijwilligers laten je de villa en tuin zien en vertellen het verhaal van Ockenburgh.
** Muzikale optredens. 12:00 – 15:00 uur: Klezkopf en 14:30 – 16:00 uur: het Moonshine Trio.
** Daarnaast kun je kijken naar een film over Buitenplaats Ockenburgh van Monument & Verhaal en naar een fototentoonstelling.
** Voor kinderen zijn er diverse spellen en het pas geopende kabouterpad.
** Ook de schaapherder is aanwezig en demonstreert het scheren van de schapen.
** In de kas kan je versnaperingen en in de tuin zaden en planten kopen.

Maandag 29 mei, 11.00 – 16.00 uur. De Dag van het Kasteel in de Villa, op de binnenplaats, in de kas en bij de buitenbar van Buitenplaats Ockenburgh. Toegang gratis.

Deel dit artikel:

070online.nl is niet aansprakelijk voor eventueel onjuiste informatie op onze website en eventuele schade die hieruit kan voorkomen. Deze lijst met evenementen in Den Haag is met uiterste zorg samengesteld door ons team. Klopt er iets niet? Stuur ons dan een mail met daarin wat er aangepast zou moeten worden.

Organisator

Start - eind

  • 11:00 - 16:00 :

Exporteer