Bedrijventerreinen en bedrijfsruimte zijn goed voor ongeveer 15% van de banen in Den Haag. Er is een tekort aan ruimte voor dit soort bedrijvigheid wat de economische groei van de stad belemmert. Groeiende bedrijven trekken weg door het beperkte aanbod aan fysieke ruimte. Bedrijven die overwegen zich te vestigen in Den Haag, zien daar geregeld van af omdat ze geen geschikte locatie kunnen vinden.
Wethouder Bruines: “De stad groeit en dat vraagt ook om voldoende banen. Om te kunnen innoveren en uitbreiden moet er voldoende ruimte gecreëerd worden voor het Haagse midden- en kleinbedrijf en andere (startende) bedrijven die zich hier willen vestigen. Dit is belangrijk voor de economische groei en het vestigingsklimaat van de stad. We zien dat bedrijven die nu moeten verhuizen door woningbouw niet voldoende zekerheid hebben voor een nieuwe plek. Dat baart mij grote zorgen, we zullen exclusief ruimte voor bedrijvigheid moeten vastleggen.”
Gebrek aan schuifruimte
Grofweg zijn er voor elke 10 inwoners 5 banen nodig. Naast kantoren, winkels en horeca, zijn deze banen ook te vinden op bedrijventerreinen. Dit zijn met name MKB-bedrijven in de stadsverzorgende bedrijvigheid (reparatie, bakkerijen, aannemers), (stads)logistiek en maakindustrie. Doorstroming van succesvolle bedrijven naar grotere panden voorkomt dat ze uit de stad of regio trekken. Als verplaatsing niet mogelijk is ontstaat er ook geen ruimte op de bestaande locatie om met iets nieuws aan de slag te gaan.
Aanpak via 6 maatregelen
Ondanks de nodige voortuitgang die de afgelopen jaren is geboekt, zoals de samenwerking met de ondernemers op de bedrijventerreinen en de realisatie van een aantal bedrijfsverzamelgebouwen, is de urgentie groot. Om deze problematiek van het slot te halen en de balans tussen vraag- en aanbod te herstellen stelt het college een zestal maatregelen voor. Een daarvan is het aanstellen van een ontwikkelmanager die aan de slag gaat met de realisatie van 200.000m² bedrijfsruimte op zowel bestaande bedrijventerreinen als op nieuwe locaties zoals de GAVI-kavel. De gemeente wil daarnaast meer duidelijkheid creëren voor ondernemers en eigenaren op het gebied van beleid en zal de betrokken ondernemersverenigingen waar mogelijk ondersteunen. Ook wordt onderzocht of de gemeente zelf een actievere rol kan innemen in de herontwikkeling van bedrijfsruimte en zal zij nieuwe coalities aangaan met de partners in de stad, regio en het Rijk. Over een aantal maatregelen moet het nieuwe stadsbestuur een besluit nemen.
Lees de complete urgentiebrief hier
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen