Van 3 tot en met 9 oktober wordt tijdens het jaarlijks mediafestival Dutch Media Week stilgestaan bij de impact van media op ons dagelijks leven. Naast een uitgebreid programma voor zowel professionals als het grote publiek in Hilversum, is er ook dit jaar een speciaal programma ontwikkeld voor Beeld & Geluid in Den Haag. Tijdens debatten, masterclasses en talkshows staan de ontwikkelingen in de journalistiek en onze omgang met nieuwsmedia centraal.
TikTok en Factchecken
Zo is er op dinsdag 4 oktober een middagcollege van Club BENG, speciaal voor event-, marketing- en communicatieprofessionals uit Den Haag. Daarnaast leer je bij de Masterclass Factchecken hoe je kunt controleren wat waar is op internet. Tijdens de speciale TikTok Talkshow, gepresenteerd door Beeld & Geluid-onderzoeker Luuk Ex, met nepnieuwsexpert Rudy Bouma en TikTok-tweeling Quinn en Aaron Bezemer te gast, krijg je tips & tricks hoe om te gaan met nieuws en desinformatie op TikTok.
Omgaan met oorlog
Op woensdagavond 5 oktober wordt tijdens het debat ‘Journalistiek in ballingschap’, door en voor journalisten, besproken hoe zij omgaan met de gevolgen van oorlog, geweld en intimidatie voor hun werk. Tijdens de Engelstalige talkshow Digital Fluency – Fearless Curiosity wordt diezelfde avond het gesprek aangegaan over nieuwe ideeën voor de veranderende digitale samenleving.
Haagse Media Awards
Donderdag 6 oktober vindt de uitreiking van de Haagse Media Awards voor de tweede keer plaats. Deze awards zijn in het leven geroepen om het Haagse makersklimaat op het gebied van media te stimuleren en worden toegekend aan talentvolle en onderscheidende mediamakers uit Den Haag en omgeving. De jury bestaat uit onder anderen Willie Wartaal en Dennis Weening.
Haags fotodebat: voorbij het cliché
Op vrijdag 7 oktober wordt Dutch Media Week in Den Haag ten slotte afgesloten met het Haagse fotodebat. Tijdens dit debat gaan professionele nieuwsfotografen in gesprek met elkaar en met het publiek over de beeldvorming van een stad en de rol daarin van nieuwsfotografen. Welke belangen spelen mee bij het in beeld brengen van de stad? En denk je als fotograaf van tevoren al na over framing, vooroordelen en stereotypen?