Hoe ziet Den Haag er in 2050 uit? Wat vinden inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties belangrijk? Bij het maken van de omgevingsvisie 2050 zit Den Haag zelf aan de knoppen. Vanwege de invoering van de omgevingswet moeten alle gemeenten een omgevingsvisie opstellen. Den Haag gaat hiervoor uitgebreid in gesprek met de stad. Via de reguliere kanalen, maar ook op nieuwe manieren. Zo was de afgelopen weken de zogeheten ‘Haagse Mixer’ op verschillende plekken in Den Haag te vinden. Een mengpaneel waarop Hagenaars hun visie voor de toekomst kunnen geven. Ook de komende dagen kunnen mensen nog meedoen.
De Haagse Mixer is een schuifpaneel waarop 6 ambities voor de stad kort en praktisch worden weergegeven. Deelnemers kunnen zelf met de schuiven aangeven welke ambities zij belangrijk vinden. Hiervoor hebben ze 10 punten te verdelen. Men moet dus keuzes maken. Net als in het echt. Nog belangrijker is het gesprek. Waarom maken mensen bepaalde keuzes? De wensen worden per doelgroep en wijk bekeken, zodat dit meegenomen kan worden in de omgevingsvisie 2050.
Wethouder Robert van Asten benadrukt hoe belangrijk het is dat iedereen mee kan doen met het gesprek over de toekomst van Den Haag: “We willen stevig in gesprek met de stad over onze gezamenlijke toekomst. Zeker met groepen die we niet makkelijk bereiken. Met de Haagse Mixer gaan we overal de straat op, om zoveel mogelijk mensen te spreken. Juist ook mensen die je niet op een gemiddelde wijkbijeenkomst ziet. Dan moet je ook op nieuwe manieren het gesprek aangaan. Zo maken we de omgevingsvisie 2050 van iedereen.”
Overal te vinden
Inmiddels hebben honderden mensen aan het Haagse mengpaneel gestaan om te praten over de toekomst van de stad. En ook de komende tijd kan dat nog. De afgelopen weken was de Haagse mixer op tal van evenementen, drukke plekken in de stad én in de Haagse wijken te vinden, zoals in het Zuiderpark, op de Haagse Markt, de Dag van de Architectuur en in buurthuis Mallemok op Scheveningen. Jongeren hebben ook volop meegedaan, onder andere op de Grote Markstraat, tijdens een familiedag in Mariahoeve en een voorleesmiddag bij het kidslab in buurthuis Vrederust. Op de Haagse Hogeschool en Hogeschool InHolland mixten studenten hun toekomstbeeld voor Den Haag.
Meedoen kan nog steeds. De Haagse Mixer is donderdag te vinden op buurtfeest Kaapseplein (16:00u-18:00u), vrijdag op de Haagse markt (11.00u-13:00u), volgende week dinsdag op de Stationsweg (13:00u-15:00u) en volgende week donderdag op de Grote Marktstraat (17:00u-19:00u). De Haagse mixer sluit de komende tijd ook nog aan bij de Haagse jongerenambassadeurs, het Netwerk Haagse Helpers en Vadercentrum Adam in Laak.
Omgevingsvisie
In een omgevingsvisie staat wat de plannen zijn voor de stad en de omgeving. Het is een visie voor de langere termijn, tot 2050, en gaat onder andere over onderwerpen als duurzaamheid, groen, bouwen, verkeer, gezondheid en veiligheid. Nederland staat voor belangrijke maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie, bereikbaarheid en woningbouw. Opgaven die onze leefomgeving aangaan. Om in de toekomst te kunnen sturen op hoe de stad eruit ziet, is een toekomstvisie nodig: de omgevingsvisie 2050.
In 2020 begon de gemeente samen met bewoners, ondernemers en experts de Haagse omgevingsvisie 2050 te ontwikkelen. Uit deze gesprekken zijn een aantal belangrijke ambities naar voren gekomen. Zo wordt er gestreefd naar een rechtvaardige en inclusieve stad, genoeg betaalbare en toekomstbestendige woningen en een stad die klimaatneutraal en -bestendig is. Daarnaast worden de economie, gezondheid en veiligheid en een duurzame bereikbaarheid van de stad als belangrijke onderwerpen genoemd.
Eerder organiseerde de gemeente al andere participatieactiviteiten rondom de omgevingsvisie, zoals de Toekomstwijzer (digitale enquête met 575 deelnemers), een tentoonstelling in het Atrium, een project met 70 jongeren georganiseerd door Het Nationale Theater en gesprekken met verschillende stakeholders (275 deelnemers).