Haagse kunst- en cultuurmakers die een volgende stap willen zetten in hun groei, kunnen een speciale subsidie aanvragen. De gemeente wil hiermee de samenwerking bevorderen tussen individuele makers en culturele instellingen en onderwijsinstellingen. Vorig jaar maakten al 33 mensen gebruik van deze regeling.
Den Haag heeft een veelzijdige kunst- en cultuursector. Van musea en gezelschappen met (inter)nationale bekendheid tot geweldige amateurkunstenaars. De gemeente vindt het belangrijk dat cultuur in de stad alle inwoners bereikt, prikkelt en uitdaagt. Het doel van de regeling is de artistieke ontwikkeling van beginnende en gevorderde makers stimuleren door samen te werken met Haagse culturele instellingen en onderwijsinstellingen in de regio Den Haag en Leiden.
Wethouder Cultuur Saskia Bruines: “Het is belangrijk dat kunst- en cultuurmakers de kans krijgen om zich te ontplooien. De kracht en creativiteit waarover zij beschikken willen we de ruimte geven. Ik hoop dat zij met deze regeling nog beter kunnen laten zien wat voor mooie dingen er gebeuren in onze stad. Voor veel van deze makers is een volgende stap zetten in hun artistieke groei vaak lastig wanneer daar een financiële investering voor nodig is. Dat is natuurlijk ontzettend zonde, want het is juist zo mooi dat we iedereen laten zien wat voor moois de stad te bieden heeft aan kunst en cultuur.”
De Haagse songwriter en producer Arend Dijkstra, bekend als frontman van het indie-collectief ‘The Great Communicators’ maakte eerder gebruik van deze regeling. In 2016 brachten zij hun debuutalbum uit en stonden op bekende festivals als Noorderslag en Down the Rabbit Hole. “Als maker was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wilde voor mezelf uitzoeken hoe ik de popband bezetting kon uitbreiden. Een nieuw veld waarin ik me wilde ontwikkelen was die van de strijkers. Omdat ik niet klassiek geschoold ben heb ik contact gezocht met stichting The Womb Studio. Onder hun begeleiding heb ik me gefocust op de cross-over tussen alternatieve pop muziek en de klassieke strijkers arrangementen, zodat ik dit toch een goed eindproduct kon brengen. Deze regeling heeft mij daarbij geholpen” aldus Dijkstra.
Nieuw
Het maximale bedrag dat aangevraagd kan worden is verhoogd van € 8000 naar € 9000. Daarnaast kunnen makers vanaf nu – naast de samenwerking met culturele instellingen – ook een aanvraag doen wanneer ze een samenwerking willen aangaan met onderwijsinstellingen in Den Haag of Leiden.
Welke kosten komen er in aanmerking?
– De eigen uren van de maker met een max van 25% van het aangevraagde subsidiebedrag.
– Kosten voor het opnemen van muziek of video met een max van 25% van het aangevraagde subsidiebedrag
– Kosten voor de aanschaf van muziekinstrumenten, audiovisuele apparatuur, computers of overige producten met een max van 30% van de aanschafwaarde.
Aanvragen
Geïnteresseerden kunnen hun aanvraag digitaal indienen. Deze worden behandeld in volgorde van indiening, totdat het vastgestelde subsidieplafond is bereikt. Voor de aanvraag is het nodig om de leerdoelen, een beschrijving van de samenwerking tussen de maker en instelling, een CV, een KVK-uittreksel en een ondertekende verklaring van de samenwerking aan te leveren.