Deze week staat de gemeente Den Haag extra stil bij mensenhandel tijdens de Week tegen Mensenhandel. Mensenhandel raakt niet alleen volwassenen maar ook jongeren en kinderen worden slachtoffer en het gaat niet alleen om seksuele uitbuiting, maar ook om arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting. De gemeente organiseert samen met partners verschillende activiteiten in de stad. Het thema dit jaar is criminele en seksuele uitbuiting van jongeren en is bedoeld voor jongeren, bewoners en professionals.
Activiteiten (klik hier voor meer informatie)
• Interactieve experience in verschillende stadsdelen
Informatieve spellen en kraampjes waar bezoekers meer leren over de gevaren van criminele en seksuele uitbuiting.
• Luisterexpo in het Atrium van het stadhuis
Luister naar verhalen van slachtoffers en professionals.
• Voorlichting Ken je arbeidsrechten (in het Oekraïens, Bulgaars, Pools en Roemeens)
• Elance Academy
Workshops over zelfstandigheid en eigenwaarde van meiden. Een ervaringsdeskundige op het gebied van seksuele uitbuiting geeft adviezen.
• Jongerenstadslab
Jongeren kunnen tijdens het stadslab meedenken en meebeslissen over hoe de gemeente criminele en seksuele uitbuiting onder jongeren tegen kan gaan.
• Webinar Uitbuiting en de rol van social media
• Wijkdiner in Laak
Dialoogbijeenkomst in het Vadercentrum Adam in Laak over uitbuiting onder jongeren.
Dwang, geweld, chantage en bedrog
Bij mensenhandel worden mensen uitgebuit of gedwongen dingen te doen waarvoor ze niet kiezen. Andere mensen hebben daar voordeel van. Zij dwingen hun slachtoffers bijvoorbeeld tot werken onder slechte werkomstandigheden voor het minimumloon, crimineel gedrag of bedelen. Vaak gebruiken ze daarbij dwang, geweld, chantage en bedrog. Mensenhandel kan overal gebeuren. In de prostitutie, de land- en tuinbouw, horeca, fabriek en bij mensen thuis. Hierbij gaat het niet alleen om volwassenen, maar ook om kinderen.
Den Haag kiest er als internationale stad van Vrede & Recht voor om mensenhandel actief aan te pakken. Het gemeentelijke actieprogramma tegen mensenhandel (‘Naar een stad zonder uitbuiting’) duurt tot eind 2023. Een aanpak die slachtoffers beschermt en daders vervolgt of aanpakt. Nog liever voorkomt de gemeente dat mensen slachtoffer worden en daarom krijgt het voorkomen van mensenhandel veel aandacht in het actieprogramma. Bijvoorbeeld door voorlichting aan arbeidsmigranten, weerbaarheidstrainingen voor jongeren en de organisatie van deze speciale week.