Op woensdag 22 december opent in Den Haag om 17:30 de tentoonstelling Post-Colonial Identity van de Sri Lankaanse kunstenaar Minal Naomi die dit najaar resident is van het Artists’ Safe Haven initiatief in Den Haag. Minal is een multidisciplinaire kunstenaar en mensenrechtenactivist die met haar werk issues met betrekking tot identiteit, vrijheid van meningsuiting, vrouwenemancipatie en vrouwenrechten ter discussie stelt. Ze gebruikt verschillende kunstvormen, variërend van schilderen, tekenen, muurschilderingen, textiel en poëzie. Mensenrechtenorganisatie Justice & Peace nodigde haar uit voor een tijdelijk verblijf op een veilige en inspirerende plek waar ze trainingen kan volgen, haar netwerk kan uitbreiden en een podium vindt voor haar werk en boodschap.
“Als Sri Lankaan heb ik de unieke positie dat ik behoor tot de Singalese meerderheidsgemeenschap, maar ook tot de Tamil- en Burgher-minderheidsgemeenschappen (afstammelingen van voormalige kolonisatoren). Dit inspireerde me om op zoek te gaan naar andere personages in onze geschiedenis – sommige naamloos – om het rijke tapijt te kunnen weven dat een pluralistische en inclusieve samenleving vormt.”
Met haar kleurrijke werken op verschillende media verkent Minal Naomi de postkoloniale identiteit en de vele nuances die Sri Lanka maken tot wat het nu is – een levendig, multicultureel eiland in de Indische Oceaan. Met wortels die ongetwijfeld diep verbonden zijn met buitenlandse kolonisten die Sri Lanka, voorheen bekend als Ceylon, tot hun thuis maakten.
Het land werd vanaf 1505 voor honderden jaren gekoloniseerd door achtereenvolgend de Portugezen, de Nederlanders en de Engelsen en werd voornamelijk gebruikt voor de handel in specerijen en tabak. Sinds haar onafhankelijkheid worstelt Sri Lanka met haar identiteit. Het land stortte zich in een 30 jaar durende burgeroorlog waarin de Singalese meerderheid samen met de staat vocht tegen de mensen in het noorden, met name de Tamilgemeenschap, die streed voor hun eigen onafhankelijkheid en afscheiding van de staat. De etnisch-religieuze scheidslijn leidde tot wantrouwen tegenover iedereen die ‘anders’ of ‘de ander’ was. Dit heerst vandaag de dag nog steeds in veel gemeenschappen en wordt ook politiek gebruikt door verschillende partijen voor hun eigen macht en agenda.
In 2023 verblijft Minal Naomi drie maanden in Den Haag als resident van het Artists’ Safe Haven Initiatief. Dit kunstenaarsverblijf biedt kunstenaars die gevaar lopen of onder hoge druk hun werk doen een periode van rust en respijt, de mogelijkheid om capaciteiten en netwerken op te bouwen, en een platform om hun werk en boodschap te delen.
Artists’ Safe Haven is een initiatief van de Nederlandse mensenrechtenorganisatie Justice & Peace, gesteund door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.