Een week lang is de tijdcapsule uit 1925 – die deze week werd opengemaakt – te zien in het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie in Den Haag. Vanaf vandaag, woensdag 31 januari, tot en met zondag 4 februari staan de loden kist en inhoud tentoongesteld. Het gratis Informatiecentrum Binnenhof Renovatie is gevestigd op Plaats 22, op steenworp afstand van het Binnenhof.
Afgelopen maandag 29 januari opende burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, de loden tijdcapsule die gevonden werd onder het ruiterstandbeeld van Willem II. Hij verrichtte de handeling precies 99 jaar nadat de tijdcapsule in de sokkel van het standbeeld is ingemetseld. De historische vondst bevat oorkondes, boeken, foto’s en zelfs een lofdicht op Willem II, de held van Waterloo.
Onberispelijke staat
Alle documenten zijn in een onberispelijke staat en vanaf vandaag te zien in het gratis Informatiecentrum Binnenhof Renovatie. De kist zal op de begane grond een week tentoon worden gesteld op een apart ingerichte tafel. Daarna zal het te zien zijn in het Atrium van het stadhuis en vervolgens gaat de tijdcapsule een paar jaar het archief in.
Vanwege de luchtvochtigheid en het klimaat is het niet mogelijk om de kist langer tentoon te stellen in het informatiecentrum omdat dat schadelijk kan zijn voor de documenten.
Als bezoeker is het vooral interessant om te letten op de oude handschriften en de kaligrafie gebruikt in de documenten. Daarnaast hebben de boeken een bijzondere samenstelling omdat deze zonder kaft in de tijdcapsule zijn gelegd. Ook zitten er foto’s in van een eerder kistje dat verloren is gegaan.
Historische vondst
Door de renovatie van het Binnenhof moest het bekende ruiterstandbeeld bij de ingang van het Binnenhof tijdelijk van zijn plek worden gehaald. Tijdens het weghalen van de sokkel is in een verborgen ruimte in het metselwerk een historische tijdcapsule gevonden in de vorm van een loden kistje.
Al sinds 1854 staat er een standbeeld van Koning Willem II voor de ingang van het Binnenhof. Dat beeld bevatte ook al een tijdcapsule en moest wijken toen in 1923 werd begonnen met de aanleg van een brede verkeersweg langs de Hofvijver. Het beeld is destijds naar Tilburg verhuisd, inclusief de originele tijdcapsule. In de jaren 90 werden daarin bij restauratiewerkzaamheden twee verpulverde Willem II-biografieën en twee loden penningen aangetroffen.
Foto’s van die objecten zaten in de tijdcapsule die maandag is opengemaakt. Deze zijn vanaf nu ook te zien in het informatiecentrum.
Nieuwe capsule
De sokkel en het standbeeld van Willem II worden na de renovatie weer teruggeplaatst op het Buitenhof. De tijdcapsule gaat dan ook terug in de sokkel. Voordat dat gebeurt, wil de gemeente iets van nu toevoegen aan de tijdcapsule. Op dit moment is nog niet bekend wat. De gemeente is van plan om de inwoners daarover te laten meedenken.
Het informatiecentrum is vijf dagen per week geopend, van woensdag tot en met zondag.