Met de statige gebouwen rond het Binnenhof, de sierlijke stadspaleizen, koninklijke kunst in onder andere Galerij Prins Willem V en levendige geschiedenis van het koninklijk huis, is Den Haag zonder twijfel dé koninklijke stad van Nederland.
Dit voorjaar komt het koninklijk erfgoed wederom tot leven door verschillende evenementen, openstellingen en wandelingen. Hier zijn vijf koninklijke must-sees voor een vorstelijk dagje uit dit voorjaar.
1. Ga naar de koninklijke wachtkamer
Waan je voor even in een koninklijke wereld met een bezoek aan de koninklijke wachtkamer op treinstation Den Haag Hollands Spoor. De wachtkamer, uit 1893, zit normaal gesproken achter slot en grendel. Eind april start een nieuwe reeks exclusieve, publieke openstellingen van deze ‘sieraad voor de residentie’. De koninklijke wachtkamer is vanaf zondag 28 april tot en met zondag 23 juni onder begeleiding van een gespecialiseerde gids te bezoeken. Tickets kosten 9,95 euro per persoon en zijn te koop vanaf vandaag, woensdag 20 maart, via denhaag.com/wachtkamer. Vorig jaar waren alle rondleidingen volgeboekt, dus wees er op tijd bij.
2. Bezoek stadspaleis Kneuterdijk
Breng een bezoek aan het voormalig koninklijk paleis van koning Willem II en koningin Anna Paulowna met de prachtige Gotische zaal en de imposante balzaal. Paleis Kneuterdijk werd in 1717 gebouwd voor de adellijke familie Van Wassenaer Obdam in een imposante barokstijl. Honderd jaar later kocht Willem I het paleis waarna het in koninklijk bezit bleef tot begin vorige eeuw. Op dit moment is de Raad van State gevestigd in het pand. Paleis Kneuterdijk wordt nu een aantal keren per jaar voor het publiek opengesteld. Boek je bezoek (enkel mogelijk onder begeleiding van een gids) via denhaag.com/nl/agenda/bezoek-paleis-kneuterdijk, kosten 12 euro per persoon.
3. Geniet van een koninklijke wandeling
Den Haag biedt veel koninklijke bezienswaardigheden zoals Paleis Lange Voorhout, (Escher in het Paleis), de Kloosterkerk (met de populaire pauzeconcerten) en Galerij Prins Willem V (het oudste museum van Nederland, vol met koninklijke portretten). Deze culturele hotspots in het Museumkwartier Den Haag zijn onderdeel van de digitale audio- en videowandeling ‘Royal Tour’. Bijzonder aan deze wandeling is dat je ook virtueel een kijkje kunt nemen achter deuren die vaak gesloten zijn. Zo zijn er video’s van paleis Noordeinde, de Koninklijke Stallen en de Ridderzaal van het Binnenhof. Met het beluisteren van de audiofragmenten leer je veel over de koninklijke geschiedenis van de binnenstad. De route is de vinden op koninklijkeroute.nl.
4. Luister en ontdek de Oranje geschiedenis
Dit voorjaar toonde de NPO de veelbewogen geschiedenis van het huis van Oranje-Nassau in Het Verhaal van Nederland. Naast de televisieserie (terug te kijken via NPO Start) zijn er verschillende podwalks waaronder één over koninklijk Den Haag. Loop mee met presentator Daan Schuurmans terwijl hij vertelt over het Den Haag van begin zeventiende eeuw, een bewogen tijd voor de hofstad. De wandeling begint in Koekamp en neemt je mee door het centrum, langs het Malieveld en ook naar het Haagse bos. De podwalk is gratis te beluisteren via de app, te vinden op hetverhaalvannederland.ntr.nl.
5. Bekijk de geloofsbrievenceremonie
Op woensdagochtend ontvangt koning Willem-Alexander regelmatig nieuwe ambassadeurs in zijn werkpaleis die hun geloofsbrieven komen aanbieden. De ceremonie die daarmee gepaard gaat is vanaf het Paleisplein te zien. De ambassadeur arriveert in ‘galarijtuig’ en wordt voor Paleis Noordeinde opgewacht door een erewacht. Een militaire kapel brengt dan eerst een eresaluut en daarna wordt het volkslied van het land van de ambassadeur ten gehore gebracht. Daarna gaat de ambassadeur naar binnen, waar deze wordt opgewacht door de koning. De eerst volgende ceremonies vinden plaats op 27 maart en 10 april. De andere data zijn te vinden op denhaag.com/agenda.