Afgelopen dinsdag vond de Nationale Verhalendag plaats in Madurodam, traditiegetrouw één maand voor de Nationale Kinderherdenking op zaterdag 4 mei. Ook vanmiddag waren er honderden kinderen uit het hele land aanwezig en luisterden zij naar de persoonlijke verhalen van de laatste ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog en bekende Nederlanders, zoals schrijfster en actrice Isa Hoes. Voorzitter stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei Martin Wijnen sprak de kinderen toe en wees hen op de kwetsbaarheid van vrijheid, waarna de burgemeester van Madurodam Noor (15 jaar) het eerste exemplaar van de ‘George Maduro-coin’, welke gegeven wordt aan kinderen en jongeren die iets bijzonders doen voor een ander, overhandigde aan Staatssecretaris Vivianne Heijnen. De laatste ooggetuigen en veteranen brachten de verhalen, waarvan sommige alweer 80 jaar geleden plaatsvonden, weer tot leven. Tijdens de Nationale Verhalendag stonden niet alleen de verhalen van de Tweede Wereldoorlog centraal, ook situaties uit andere oorlogssituaties en vredesmissies in de decennia hierna kwamen aan bod. Zo sprak Nazar Luskov, gevlucht uit Oekraïne, over het echte leven in een oorlogsgebied. Het programma werd muzikaal omlijst door populaire zangeres Emma Kok en talentvolle pianist Christian Gilissen. Dankzij de Nationale Verhalendag én de Nationale Kinderherdenking 4 mei wordt voorkomen dat de geschiedenis in vergetelheid raakt en behouden de verhalen hun gezicht. Voor meer informatie en aanmelden voor de Nationale Kinderherdenking: klik hier.
Verhalen van vroeger en nu
Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het pijnlijk duidelijk dat het belangrijker is dan ooit om oud-oorlogsverhalen nu nog te delen met de volgende generatie. Daarnaast komen Nederlandse kinderen steeds meer in aanraking met deze onderwerpen, door bijvoorbeeld de oorlogen in Oekraïne en Gaza en de beelden die hierover op social media getoond worden. Om deze reden vertelde ook schrijfster en actrice Isa Hoes het familieverhaal over haar Joodse moeder en locoburgemeester van Madurodam Eline over haar oma op de Nationale Verhalendag.
De impact van vrijheid begrijpen
Dorien Korsten, Directeur stichting Nationale Kinderherdenking vertelt: “Kinderen kunnen alleen de betekenis en omvang van ‘vrijheid’ begrijpen door ze op jonge leeftijd te betrekken bij herdenkingsactiviteiten. Ook merken we dan dat kinderen beter kunnen omgaan met de soms verschrikkelijke beelden die ze te zien krijgen op social media over hedendaagse oorlogssituaties. Door, onder begeleiding, deze verhalen door te geven en bovenal door hierover met elkaar in gesprek te gaan, geven we de volgende generatie de handvaten om zware onderwerpen zoals herdenken en vrijheid te begrijpen. En dat maakt impact voor het leven.”
De rol van George Maduro
Madurodam is opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro, die zijn leven gaf voor onze vrijheid. Zijn verhaal is er een van moed, vastberadenheid en onbaatzuchtigheid. Een verhaal dat verteld moet blijven worden, en niet alleen zijn verhaal, maar ook het verhaal van de mensen die zelf de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt. Met daarnaast de indrukwekkende verhalen van kinderen die zelf een oorlog hebben meegemaakt. Ook heeft jonge zangeres Emma Kok haar naam in het oorlogsmonument van George Maduro mogen slaan. Dit als waardering van al haar inzet bij haar foundation en optredens bij herdenkingen.
Gezocht: lintdragers
Het binnendragen van het Vrijheidslint door zeventig kinderen markeert de start van de Nationale Kinderherdenking 4 mei. De organisatie is nog op zoek naar kinderen in de leeftijd 9 tot 13 jaar die mee willen helpen dragen. Naast het binnendragen van het lint, zingen deze kinderen ook mee met diverse liedjes en lopen zij mee met het eerbetoon waarbij bloemen worden gelegd bij het monument in het park. Ook is het vanaf vandaag mogelijk om je aan te melden voor de Nationale Kinderherdenking. Voor meer informatie en aanmelden als lintdrager, klik hier.
Over de Nationale Kinderherdenking
De Nationale Kinderherdenking op donderdag 4 mei geeft de vrijheid door aan toekomstige generaties van Nederland. Het laat kinderen op hun eigen manier herdenken en stilstaan bij onze vrijheid. Vanuit het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld worden deze moeilijke thema’s voor alle kinderen in Nederland begrijpelijk en relevant. Zo herdenken kinderen op geheel eigen wijze de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en anderen die omgekomen zijn in oorlogssituaties en vredesmissies in de decennia daarna. Samen staan zij stil bij allen die hun leven gaven voor onze vrijheid.