De gemeente Den Haag doopt de passage tussen de Wilhelmina van Pruisenweg en de Schenkkade in Bezuidenhout om tot de ‘Boy Ecurypassage’. Segundo Jorge Adelberto (Boy) Ecury werd in 1922 geboren op Aruba en kwam in 1937 naar Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet tegen de Duitse bezetter.
Wethouder Barker (Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu): ‘Straatnamen zijn behalve praktisch ook een belangrijk middel om de geschiedenis van onze stad levend te houden. Boy Ecury was met zijn activiteiten in het verzet belangrijk voor Nederland en ook zeker voor Den Haag. De Boy Ecurypassage is een blijvende herinnering aan zijn moed en onverzettelijkheid in de strijd voor vrijheid.’
De gemeente Den Haag werkt voor de naamgeving van straten met zogenaamde naamgevingsthema’s. In Bezuidenhout gaat het om de historische thema’s VOC en Koninklijk Huis. De gemeente kiest er nu voor om meer diversiteit in de straatnamen aan te brengen en ook ruimte te bieden aan mensen uit voormalige koloniën. De vernoeming van deze passage naar de Arubaanse verzetelsheld Boy Ecury is hier onderdeel van. Wethouder Barker: ‘De geschiedenis van onze stad is divers. Door bij nieuwe straatnamen meer ruimte te geven aan die diversiteit doen we recht aan deze geschiedenis en maken we Den Haag inclusiever.’
Over Boy Ecury
Boy Ecury (1922 – 1944) werd geboren in een grote katholieke Arubaanse familie. In 1973 rondde hij de middelbare school af en vertrok hij naar Nederland. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog was Ecury actief in het verzet. Hij trok veel op met zijn uit Curaçao afkomstige medestudent Luis de Lannoy. Door te communiceren in het Papiaments konden zij samen treinen van de bezetter laten ontsporen en onderduikers helpen zonder dat hun plannen uitlekten.
Eind 1944 sloot Ecury zich aan bij verzetsgroeperingen in Den Haag. Hij bereidde acties voor en was ook betrokken bij het uitschakelen van een lid van de NSB. In hetzelfde jaar werd de verzetsstrijder gearresteerd in Rotterdam. Hij was verraden door een bekende en kwam terecht in de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen. Op 6 november 1944 werd Ecury op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Hij werd begraven op Aruba.