Bijna tijd, of voor wie heel precies is, al tijd. En dus gaven enkele bezoekers van het concert dat Musica Antica voor 20 februari organiseerde onder de titel ‘De drie musketiers’ fluisterend uiting aan hun ongeduld. Want in de Haagse Lutherse Kerk werd niet zomaar een ensemble verwacht dat oude muziek speelde. Drie violisten van Ensemble Diderot zouden er in de woorden van de organisator “een muzikaal gevecht” aangaan. Met als toelichting “In het zeldzame genre van drie gelijkwaardige solisten speelt Ensemble Diderot meesterwerken van Fux, Gabrieli, Schmeltzer, Purcell en Toirelli.”
Laars
Wie goed had opgelet, had de ensembleleden al achter in de Lutherse Kerk kunnen zien waar ze toekeken hoe het publiek binnen stroomde. Ze zullen niet ontevreden zijn geweest, want maar een enkele stoel was niet verkocht. “De avonturiers rond de Zuid-Tiroolse violist Johannes Pramsohler laten door hun combinatie van drie instrumenten in het sopraanbereik een heel andere sonoriteit horen dan we van een barokke sonate gewend zijn,” stelde Musica Antica in het vooruitzicht. “Componisten lapten hiervoor de traditionele vormregels aan hun laars. De drie violisten strijden om de gunst van het publiek en halen daarvoor de meest verbluffende kunstgrepen uit. Wervelend passagewerk kan plotseling onderbroken worden door een gevoelig adagio, verschillende toonsoorten volgen elkaar zonder overgang op en opeens doet de cello als vierde musketier ook nog een duit in het zakje.”
Programma
Er zullen niet veel bezoekers zijn geweest die wegdommelden bij deze echo’s uit het verleden toen deze muziek niet voor iedereen was. En toen iedereen die dat toch zou willen horen eerst heel wat obstakels moest overwinnen. Want de muziek die op het programma stond, komt uit de 16e, 17e en 18e eeuw toen het er op de wereld heel anders aan toe ging. Muziek ook die al die tijd heeft overleefd. In een bibliotheek bijvoorbeeld waar het soms eeuwenlang onopgemerkt bleef. Tot iemand het zoveel jaren later onverwacht tegenkwam om het daarna te presenteren als de tot dan beste ontdekking.
Interpretatie
Blijft dan de vraag hoe zo’n vondst moet klinken. Daar is niet iedereen het over eens, want de geschreven noten schijnen maar een deel van het verhaal te vertellen. Soms staat er iets bij over hoe je een passage zou kunnen uitvoeren maar vaker staat dat er niet bij en moet je het maar uitzoeken. Reizenden in de tijd dat de componist het liet uitvoeren, deden daar wel eens verslag van. Niet zelden met de woorden “heel goed uitgevoerd, zelden zo iets moois gehoord”. Dan blijft eigenlijk alleen de eigen interpretatie over, voer voor deskundigen en zij die dat graag zouden zijn.
Tea for two
Zomaar wat gedachten die opkwamen bij ‘De drie musketiers’ van Ensemble Diderot in de Haagse Lutherse Kerk. Het eerstvolgende concert van Musica Antica vindt op 2 maart plaats in kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Dan onder de titel ‘Tea for two’ met de virtuoze gambisten Ralph Rousseau en Constance Allanic. Want niets zo Engels als de viola da gamba, ook viola all’inglese genoemd. Meer weten: https://musantica.nl/concerten
Bron: eigen verslaggeving
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen