Zo’n 150 strategisch vertegenwoordigers van Haagse culturele instellingen, bedrijfsleven, gemeente en lokale politieke partijen kwamen gistermiddag samen op de eerste Haagse Cultuur Top in De Helena. Een initiatief van het Haags Cultuuroverleg en directieoverleg Haagse musea. Doel van de samenkomst was de Haagse werkwijze versterken. In het eerste verkiezingsdebat richting de verkiezingen in 2026 spraken daarnaast vrijwel alle raadsleden uit dat het belangrijk is om te investeren in cultuur. De meerderheid van de deelnemers stelde voor het gemeentelijke budget van€19 miljoen per jaar de komende jaren te laten groeien.
“Den Haag bereikt veel met cultuur. Door cross-overs en bijzondere samenwerkingen ontstaan innovaties, ontwikkelt talent zich en ontstaan mooie verbindingen in de stad. Juist nu willen we onze Haagse werkwijze en het culturele netwerk versterken. Daarom sloegen Haags Cultuuroverleg en Directieoverleg Haagse musea de handen inéén voor deze eerste Haagse Cultuur Top,” blikt voorzitter Arjen Lakerveld terug.
“Om cultuur te laten renderen voor de maatschappij hebben we een brede culturele alliantie nodig die Den Haag in staat stelt om groots te denken en ambities waar te maken zoals een mogelijke kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad 2033,” betoogde Lakerveld dan ook in zijn openingswoord. Wethouder cultuur Bruines vulde aan.” “Onze culturele sector is de laatste periode al zoveel sterker geworden. Met name door samenwerking om het aanbod te ontwikkelen en beter op de kaart te zetten. Daarnaast zie ik dat dat cultuur een verbindende factor is met andere sectoren. Dat raakt allerlei opgaven die we als stad hebben.” Bruines woonde het hele middag programma bij om in verbinding met de culturele sector te komen.
SAMENWERKEN OP ZEENIVEAU
In het middagprogramma kwamen visies en voorbeelden op de Haagse werkwijze voorbij zoals gedeeld eigenaarschap, cross-sectorale samenwerking en onderdeel van stedelijke ontwikkeling. Hiervoor gaven Astrid Feiter van Haags verhaal en Marlon Titre als directeur van het Filmhuis en vertegenwoordiger van het Spuiplein korte presentaties. In werktafels konden alle aanwezigen direct hun krachten, kansen en knelpunten aankaarten; want in deze turbulente wereld willen we concrete stappen maken. Overduidelijke uitkomst was: er is veel diversiteit in samenwerking om bruggen te bouwen op alle lagen. Dit verbindt wijken met het centrum en ketens van talent tot professionals. Sleutelwoorden om samen te werken op zeeniveau zijn gelijkwaardigheid en vertrouwen. Er liggen nog kansen om het rijke aanbod beter te vermarkten en de impact van cultuur voor de stad in waarde uit te drukken.
EERSTE DEBAT RICHTING VERKIEZINGEN
Lisa van de Voort (PvdA-GroenLinks), Coen Bom (Hart voor Den Haag), Leonie Gerritsen (Partij voor de Dieren), Andrew van Esch (D66) en Anthony Uduba (VVD) gingen met deze kennis met elkaar aan tafel het eerste culturele politieke debat richting de gemeenteraadsverkiezingen voor 2026. Vier van de vijf deelnemende raadsleden pleiten de komende periode voor meer geld voor cultuur. “We zijn een groeiende stad, met groeiende ambities waar steeds mensen van andere culturen bij komen. De culturele sector kan maatschappelijke problemen oplossen,” zei D66 woordvoerder Andrew van Esch. Oppositiepartij Hart voor Den Haag pleit naast een verhoging van het budget voor betere randvoorwaarden. “Dat hoeft de gemeente niet meer te kosten maar kunnen cultureel ondernemers zich met maken bezig houden.” De gemeente moet vooral ook ruimte geven aan makers, vond Leonie Gerritsen van de Partij van de Dieren . “Er is nog teveel gemeentelijk vastgoed dat daarvoor gebruikt kan worden. En we moeten kijken naar de huren die de sector weer aan de gemeente betaalt. Het is gek dat je 80% van je subsidie weer kwijt ben aan je subsidiegever.” Lisa van der Voort van PVDA-Groenlinks ziet kansen om de meerjaren subsidieperiode van 4 naar 8 jaar te verlengen. Ze wil dit graag onderzoeken. “Dan kunnen instellingen ook investeren in lange termijn. Ze zijn nu te veel tijd en kosten kwijt aan het maken van plannen. Het subsidiebeleid is nu een “one size fits no one”. Daar kan veel meer maatwerk in. Grote instellingen laten we toch niet vallen terwijl je starter snel upspeed wil krijgen.” Anthony Ududa van de VVD ziet vooral kansen in Europese subsidies voor de Haagse cultuur. “Ook moet het bedrijfsleven cultuur meer ondersteunen. Want grote vraag voor ons is hoe we met alle opgaves de rekening gaan betalen. We kunnen ook niet zo maar bezuinigen op jeugdzorg, wonen of Den Haag Zuidwest en meer aan cultuur geven…
OOIEVAAR
In een reflectie lieten Lotte Ottenvanger (Haagse nachtraad) en Harry Wientjes (Rabobank/Economic Board) daarbij een tegengeluid horen. Ottenvanger constateerde dat de support en samenwerkingsgezindheid er is. “Den Haag laat dingen ontstaan. Er mag geëxperimenteerd worden. Nu staat de gemeente aan de lat om nog meer te investeren daarin.” Verbinding en de bijdrage aan de welvaart zijn daarbij kern volgens Wientjes. “De sector moet meer Ooievaar zijn. Sierlijk op de poten, borst vooruit, meer stadstrots, maar met de snavel open om te leveren.” De top werd afgerond met totale eensgezindheid om in 2033 culturele hoofdstad van Europa te worden!
Met een zonnige netwerkborrel met een primeur op het dakterras van de EnergieKas sloot de dag af.
Een uitgebreide terugblik op de dag volgt binnenkort via haagscultuuroverleg.nl
Bron: Via persbericht van ensanne.nl
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen