Een groep van 1400 artsen, wetenschappers en praktijkdeskundigen stuurde op 26 mei een brandbrief naar de Nederlandse overheid met als oproep ‘om de negatieve impact van schermgebruiken sociale media op kinderen en adolescenten daadkrachtig aan te pakken’, schrijven raadsleden Caroline Verduin (D66), Hera Butt (GL) en Kavish Partiman (CDA) aan het stadsbestuur. “Deze experts hebben grote zorgen over de negatieve effecten van smartphones op de concentratie, sociale ontwikkeling, fysieke gezondheid en slaap van kinderen. Tegelijkertijd groeit het maatschappelijke draagvlak voor een smartphonevrije jeugd.” Ze willen weten wat de gemeente Den Haag op dit moment doet om gezond en smartphonevrij opgroeien te stimuleren. Bijvoorbeeld in samenwerking met scholen, jeugdgezondheidszorg en ouders.
Bewustwording
Drie ouders begonnen het landelijke burgerinitiatief Smartphonevrij Opgroeien. Het is volgens Verduin, Butt en Partiman al door meer dan 60.000 mensen ondertekend. Zij roepen onder meer op tot bewustwording bij ouders en tot structurele beperkingen op het smartphonegebruik op school. “Is het college bereid om aanvullende maatregelen te nemen om smartphonevrij opgroeien in Den Haag te bevorderen,” vragen ze het stadsbestuur. De raadsleden stellen voor dat actief onder de aandacht te brengen van Haagse ouders, bijvoorbeeld via het Centrum Jeugd & Gezin, huisartsen, kinderdagverblijven, opvoedpoli, scholen en de gemeente. Verduin, Butt en Partiman vragen het college om scholen die (deels) smartphonevrij onderwijs aanbieden of dat overwegen te ondersteunen en stimuleren.
Inventarisatie
De raadsleden vragen of het college weet welke basis- en middelbare scholen in Den Haag op een of andere manier een smartphoneverbod hanteren. Ze stellen voor met scholen een inventarisatie te maken wat er nodig is om in Den Haag vrijwel geheel smartphonevrij onderwijs aan te bieden.
Beschermen
De afgelopen jaren zijn meerdere wetten ingevoerd om kinderen en jongeren in de digitale wereld te beschermen. Helaas worden deze wetten niet effectief gehandhaafd. Zo verbiedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) al sinds 2018 het profileren van minderjarigen op platforms, terwijl dit nog steeds dagelijks gebeurt. De leeftijdsgrens van 13 jaar voor het, zonder toestemming van ouders, aanmaken van een account op social media wordt niet nageleefd door platforms. Het stadsbestuur zou volgens Verduin, Butt en Partiman bij het kabinet op serieuze stappen kunnen aandringen voor de handhaving van de AVG èn op een grootschalige landelijke publiekscampagne om de maatschappelijke discussie hierover te voeren.
Bron: denhaag.raadsinformatie.nl, 26-5-2025
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen