Het verhalenplatform het Haagse Groen vraagt aandacht voor de boomprikker die bewoners van Den Haag kunnen ophalen bij de stadsboerderijen als ze een boomspiegeltuintje in hun straat verzorgen. De boomprikker is een stokje waarop staat ‘Wij zorgen voor dit tuintje’. Zo zien de groenmedewerkers dat ze dat tuintje kunnen overslaan in het onderhoud. Zonder die boomprikker kan zo’n tuintje soms per ongeluk worden weggemaaid. Duurzaam Den Haag deelt ook boomprikkers uit met de tekst ‘Buurtgroen, bewoners zorgen voor dit tuintje’.
Verzorgd
De gemeente zorgt voor al het groen in de openbare ruimte: van grote stadsbomen tot kleine plantsoenen en maar liefst 40.000 boomspiegels. Een boomspiegel is het stukje grond rond een boom in de straat. Veel bewoners vinden het leuk om die plek te beplanten met bloemen of planten. Met een boomprikker kun je laten zien dat jij dat stukje groen zelf onderhoudt. “Ik ben ontzettend blij met deze boomprikkers. Zo is in een oogopslag voor iedereen duidelijk dat het tuintje wordt verzorgd. En zo beschermen we het groen waar bewoners, misschien samen met hun buren, veel energie en liefde in hebben gestoken,” zegt buitenruimtewethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren).
Wilder
De 40.000 boomspiegels in Den Haag worden vanaf nu op een andere manier onderhouden en kunnen er wat wilder uit gaan zien. In plaats van vijf keer per jaar te schoffelen, maait de gemeente nu drie keer per jaar. Daardoor krijgen bloemen en kruiden meer kans om te groeien. En dat is goed nieuws voor bijen, vlinders en andere insecten. Bewoners mogen in die boomtuin zelf plantjes en bloemen zetten. De gemeente stelt er wel enkele voorwaarden aan.
Rand
Zo mag de ruimte rondom de boom niet groter worden gemaakt door bijvoorbeeld tegels weg te halen. Ook mag er geen rand om het boomtuintje worden geplaatst. De grond mag niet worden opgehoogd. Wel mag een klein laagje grond worden vervangen door turfvrije potgrond. Onkruid rondom de boom moet worden weggehaald. Bij het planten vergen de wortels van de boom bijzondere aandacht. Bij jonge bomen waar nog een groene, plastic rand omheen staat, mogen geen planten of bloemen worden gezet. Jonge bomen krijgen in het eerste jaar extra water. De plastic rand zorgt ervoor dat het water goed bij de wortels kan komen. Plantjes kunnen door zoveel water los spoelen en dood gaan. Als de rand na 2 jaar weg is, krijgt de boom geen extra water meer.
Bron: Via persbericht van het Haagse Groen
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen