Movies that Matter Festival
11:00 22 maart 2024 tot 23:00 30 maart 2024
Filmhuis Den Haag, Spui 191, 2511 BN Den Haag

Movies that Matter Festival in Den Haag is hét internationale film- en debatfestival van Nederland. Het festival presenteert jaarlijks een gevarieerd programma van zo’n speelfilms en documentaires rond mensenrechten. Veel films zijn voor het eerst, en ook alleen op dit festival, in Nederland te zien. De meeste films zijn Engels gesproken of Engels ondertiteld.

Mensenrechten
Movies that Matter wil ogen openen voor mensenrechten. Dit gebeurt met een mix van films uit alle windstreken, met fictie en documentaire, over de schending van privacy naast de deur en de strijd voor mensenrechten aan de andere kant van de wereld. Filmhuis Den Haag en Pathe Buitenhof bieden tien dagen lang een podium aan zo’n zeventig speelfilms en documentaires, dagelijkse talkshows, muziekoptredens en exposities.

Verdiepingsprogramma’s
Movies that Matter Festival onderscheidt zich door bij de meeste filmvertoningen uitgebreide verdiepingsprogramma’s te presenteren. In debatten, Q&A-sessies, workshops, talkshows, seminars en masterclasses met gasten uit binnen- en buitenland kan het publiek met de festivalgasten in gesprek gaan. Ook bieden deze programma’s het festivalpubliek informatie over bijvoorbeeld de achtergrond van de film en de keuzes die zijn gemaakt bij het maken ervan. De dwarsverbanden met onder andere theater, politiek, wetenschap en het bedrijfsleven leiden vaak tot verrassende discussies waarbij het publiek voorbij haar eigen grenzen kijkt.

Over het Movies that Matter Festival
Het Movies that Matter Festival in Den Haag is hét internationale festival over mensenrechten en een duurzame samenleving in de stad van Vrede en Recht. Tien dagen lang zijn er meer dan 60 filmtitels te zien in ruim 300 filmvertoningen op locatie en online. In Haagse filmtheaters, bioscopen en op andere culturele locaties gaat het publiek in gesprek met filmmakers, experts en activisten, zijn er workshops en masterclasses voor filmmakers, en nationale en internationale premières.

Het Movies that Matter Festival vertoont van 22 t/m 30 maart acht dagen lang bijzondere en spraakmakende speelfilms en documentaires. Filmmakers en activisten van over de hele wereld zijn (online) te gast bij verdiepingsprogramma’s en Q&A’s. Het festival kent drie hoofdcompetities. In Activist kijk je documentaires over het werk en leven van mensenrechten-verdedigers. Camera Justitia zoomt in op het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter, met Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten. Het Movies that Matter Festival reikt in totaal zeven awards uit binnen de verschillende competities. Het festival organiseert een uitgebreid educatieprogramma voor het voortgezet onderwijs en mbo. De beste festivalfilms gaan On Tour langs 17 steden door het hele land.

Thema’s
De films in Take on Future laten de dilemma’s van de overgang naar een duurzame toekomst zien. Wat is er nodig om dit te versnellen? Take on Love is een kleurrijk, divers en sprankelend themaprogramma over het recht om jezelf te zijn en te houden van wie je wil. In Take on Power presenteert het Movies that Matter Festival films over ongelijke machtsverhoudingen. En over mensen die het opnemen tegen krachten en structuren die groter lijken dan henzelf. In het nieuwe thema Take on Voices wordt een stem gegeven aan journalisten, festivalorganisatoren, filmmakers, activisten en kunstenaars wiens vrijheid van meningsuiting beperkt wordt. Recente en urgente films uit en over Afghanistan krijgen aandacht in Take on Afghanistan. Welke ingrijpende gevolgen hebben de laatste politieke ontwikkelingen op filmmakers en de mensenrechten in het land?

Deel dit artikel:

070online.nl is niet aansprakelijk voor eventueel onjuiste informatie op onze website en eventuele schade die hieruit kan voorkomen. Deze lijst met evenementen in Den Haag is met uiterste zorg samengesteld door ons team. Klopt er iets niet? Stuur ons dan een mail met daarin wat er aangepast zou moeten worden.

Organisator

Start - eind

  • 11:00 - 23:00 :

Exporteer