Prinsjesdag
13:00 tot 14:00 - 19 september 2023
Centrum, Den Haag

Prinsjesdag is de traditionele start van het parlementaire jaar voor de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag. Op de derde dinsdag in september spreekt Koning Willem-Alexander de troonrede uit waarin de regering haar belangrijkste plannen voor het komende jaar bekendmaakt. Voorafgaand aan het voorlezen van de troonrede trekken Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in de Glazen Koets, gevolgd door andere belangrijke leden, met een rijtoer van Paleis Noordeinde via het Lange Voorhout naar de plaats waar dit jaar de troonrede zal plaatsvinden.

Route rijtour tijdens Prinsjesdag
Vanwege de renovatie van het Binnenhof wordt er een alternatieve route gebruikt.

De gebruikelijke route is in gebruik sinds 1925, toen door een verhoging van de straat het niet langer mogelijk was om onder de Stadhouderspoort aan de voorzijde van het Binnenhof door te gaan. De Glazen Koets komt nu via de Mauritspoort en de Binnenpoort het Binnenhof op. Tijdens de traditionele rijtoer wordt er elke minuut een saluutschot afgevuurd door de batterij 11de Afdeling Rijdende Artillerie (Gele Rijders) op het Malieveld.

Balkonscène
Rond 13:50 uur vertrekt de Koninklijke Familie weer per Glazen Koets naar Paleis Noordeinde. Nadat Koning Willem-Alexander en de andere leden van het Koninklijk Huis zijn teruggekeerd op Paleis Noordeinde, volgt rond 14:00 uur de balkonscène waarbij de koninklijke familie op het balkon door het volk wordt toegejuicht. Deze balkonscène is om veiligheidsredenen in de jaren ’60 ingevoerd. Voordien stapte de familie, als het weer het toeliet tijdens Prinsjesdag, na terugkomst in het paleis van de Glazen Koets over in een open koets die met dravende paarden door Den Haag reed.

Koop kaarten voor zitplaatsen tribune
Tijdens Prinsjesdag is het, naast gratis langs de route staan, ook mogelijk om de rijtoer van de Glazen Koets mee te maken vanaf een aparte tribune op het Lange Voorhout. Kaarten kosten € 18,50 per persoon en zijn via deze link te boeken.

De Oranje tribune – (aan de kant van Bodega De Posthoorn) geopend vanaf 10.00 uur.
Let op: na 11.30 uur is het Lange Voorhout afgesloten en kun je niet meer oversteken. In verband met de veiligheid zijn rugzakken en boodschappentassen niet toegestaan op de tribunes.
De Blauwe tribune (aan de kant van Hotel Des Indes) – vanaf 10.00 uur geopend.
Deze tribune is alleen te boeken voor groepen. Klik hier voor tickets.

Deel dit artikel:

070online.nl is niet aansprakelijk voor eventueel onjuiste informatie op onze website en eventuele schade die hieruit kan voorkomen. Deze lijst met evenementen in Den Haag is met uiterste zorg samengesteld door ons team. Klopt er iets niet? Stuur ons dan een mail met daarin wat er aangepast zou moeten worden.

Organisator

Start - eind

  • 13:00 - 14:00 :

Exporteer