Den Haag, de internationale stad van Recht en Vrede, staat van 12 april tot en met 10 mei uitgebreid stil bij vrijheid en onvrijheid in de wereld, nu en in het verleden. Onder de noemer Haagse Vrijheidsweken heeft de R.G. Ruijs Stichting dit jaar een recordaantal van ruim honderd verschillende activiteiten verzameld.
Het aanbod is uitermate divers en gaat van concerten van onder meer Symphonic Pink Floyd (voor War Child) en DakhaBrakha uit Oekraïne, naar exposities, stadswandelingen, theatervoorstellingen, lezingen en films. Zo gaat bij Het Nationale Theater de nieuwe voorstelling ‘Brown Sugar Baby’ in première en nodigt de gemeente Den Haag stadsgenoten uit voor het gratis Slag om de Residentie-concert. Theater Dakota organiseert een eigen minifestival en Amare staat uitgebreid stil bij de herdenking en viering van 50 jaar sinds de Anjer Revolutie in Portugal. In Muziek en Beeld Den Haag komt een lhbtqia+-quiz. De bunkers op Scheveningen en in Park Overvoorde openen de deuren voor het publiek.
Schrijvers als Annejet van der Zijl (‘Sonny Boy’), Chris Keulemans (‘Verzet’) en Maddy Stolk (‘Soedah, Laat Maar’) worden geïnterviewd over hun werk, en tijdens Open Joodse Huizen wordt verteld over de Joodse inwoners van Den Haag, hun levens voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Haags Verhaal organiseert een bijeenkomst waarbij de verbinding tussen Joden en moslims centraal staat. Ook zijn er verschillende herdenkingen zoals de Jom Hasjoa gedenkdag op 21 april en de Nationale Kinderherdenking op 4 mei.
Vast onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken zijn het Bevrijdingsfestival Den Haag op het Malieveld én in het Provinciehuis en de Vrijheidsmaaltijden die op 5 mei verspreid door de stad worden georganiseerd.
Het volledige programma van de Haagse Vrijheidsweken staat op www.haagsevrijheidsweken.nl.