Duizenden mensen trokken zaterdag naar Scheveningen om deel te nemen aan Vlaggetjesdag, een jaarlijkse viering van de Hollandse Nieuwe haring. Dit jaar konden bezoekers weer volop genieten van de traditionele vis, die volgens visverkopers en proevers lekker vet en subliem van smaak was. “We eten wel vaker haring, maar dit smaakt echt anders,” aldus een enthousiaste proever.
Vlaggetjesdag, oorspronkelijk gehouden op de zaterdag voor Pinksteren, viert niet het uitvaren voor de haringvangst, maar juist de komst van de Hollandse Nieuwe. De dag, die na de Tweede Wereldoorlog werd geïntroduceerd om de verkoop van haring te stimuleren, heeft diepe historische wortels. Vroeger stond deze dag bekend als Buisjesdag. Op deze dag maakten de Haringbuizen, zoals de vissersboten genoemd werden, hun eerste tocht na de winter. De schepen werden versierd met vlaggen, en de proefronde trok veel bekijks.
Dit jaar bood Vlaggetjesdag meer dan alleen haring. Er waren kraampjes met diverse typische Scheveningse producten en een breed scala aan vis om te eten. Voor de kinderen was er een speciaal gedeelte met ouderwetse spelletjes zoals klomplopen, sjoelen en blikgooien, wat voor extra plezier zorgde.
De festiviteiten in de Scheveningse haven werden opgeluisterd door muziek en de aanblik van vele spectaculaire schepen, wat bijdroeg aan de feestelijke sfeer. Vlaggetjesdag blijft een belangrijk cultureel evenement dat zowel de traditie als de gemeenschap in Scheveningen viert.
Keizerstraat
Niet alleen in de haven, maar ook in de Keizerstraat werd Vlaggetjesdag gevierd met een podium waarop onder andere artiesten als Charly Lownoise, Billy the Kit en The Big Hairy optraden. Ondanks dat het dit jaar daar iets kleiner was opgezet, was het weer genieten. Klein of groot, in de Keizerstraat kun je altijd genieten van muziek, eten en prachtige gebouwen.
Burgemeester Jan van Zanen benadrukte het belang van het behouden van deze traditie. “Het is belangrijk dat wij deze traditie blijven vieren en behouden. Vlaggetjesdag is een weerspiegeling van onze rijke geschiedenis en brengt de gemeenschap samen,” aldus Van Zanen.