Voor het verwarmen van zwembad De Blinkerd op Scheveningen is geen aardgas meer nodig. Het zwemwater wordt voortaan verwarmd met warmte van water afkomstig uit het riool. De Blinkerd is hiermee het eerste Haagse zwembad dat volledig van het gas afgaat. Door het zwembad veel beter te isoleren en de innovatie wijze van verwarmen wordt per jaar maar liefst 170.000 kubieke meter aardgas bespaard, vergelijkbaar met het gasverbruik van 170 huishoudens.
Milieuwethouder Robert Barker: ‘We werken als gemeente hard aan het verduurzamen van onze gebouwen. Met De Blinkerd loopt Den Haag voorop, in heel Nederland zijn nog maar enkele zwembaden van het gas af. En we doen het ook nog eens op een bijzondere manier: in plaats van gas gebruiken we warmte van rioolwater om het zwembad op te warmen. Zo dragen we als gemeente ons steentje bij aan het tegengaan van de klimaatcrisis.’
Sportwethouder Hilbert Bredemeijer is trots op het duurzame zwembad: ‘Goede en duurzame sportaccommodaties zijn nodig om mensen aan het sporten te krijgen én te houden. In Den Haag investeren we flink om onze sporthallen, velden en zwembaden te verduurzamen. Daar is de Blinkerd een mooi en innovatief voorbeeld van. Met zulke projecten gaat Den Haag sportief én duurzaam de toekomst tegemoet.’
Warmte uit rioolwater
Het zwemwater in de Blinkerd wordt verwarmd via een innovatieve techniek die bekendstaat als riothermie. Onder de grond liggen twee leidingen. Door de ene buis stroomt warm rioolwater, door de andere stroomt koelvloeistof. Het rioolwater geeft warmte af aan de koelvloeistof die het weer afgeeft aan warmtepompen in de machinekamer van het zwembad. Daar wordt het verder opgewarmd om het gebouw mee te verwarmen. Het afgekoelde rioolwater stroomt weer terug naar het rioolgemaal.
De gemeente heeft nog meer maatregelen genomen om het zwembad te verduurzamen en het energieverbruik naar beneden te krijgen. Zo zijn alle lampen vervangen door ledverlichting en in de vele ramen zit isolatieglas. Ook worden er voortaan dekens over de baden gelegd als het zwembad is gesloten. Hierdoor ontsnapt minder warmte en is minder energie nodig om het zwembad op temperatuur te houden.