Hoe ziet Den Haag er over 25 jaar uit? De stad groeit en de druk op de beschikbare ruimte neemt toe. Hoe zorgen we dat Hagenaars hier prettig leven, wonen, werken, leren en recreëren? Door regie op de ruimtelijke ontwikkeling te pakken kan het karakter van de stad typisch Haags blijven. Dat is wat het stadsbestuur doet met de Omgevingsvisie Thuis in een groene metropool aan zee. Wethouder Van Asten: “Ruimte en geld zijn schaars, niet alles past en lang niet alles past overal. Maar we laten hiermee zien dat het kan. In deze toekomstschets is oog voor de mooie kanten van Den Haag, maar zeker ook voor de uitdagingen en het college schuwt keuzes niet. Zo bouwen we samen met inwoners aan een stad die klaar is voor de toekomst en waar Hagenaars zich thuis kunnen voelen.”
Meer dan ruimtelijke ontwikkeling alleen
De uitdagingen gaan verder dan keuzes op gebied van ruimtelijke ontwikkeling. De stad heeft te maken met ingrijpende transities als klimaatadaptatie, mobiliteit of de omslag naar duurzame energie. Ook sociale vraagstukken spelen een rol op weg naar de toekomst: de tweedeling tussen arm en rijk, de mismatch tussen vraag en aanbod van banen en de betaalbaarheid van woningen. Om hier invulling aan te geven zijn strategische keuzes in de omgevingsvisie gekoppeld aan vijf bewegingen, deze bewegingen geven richting aan de uitwerking per onderwerp en per gebied. Daarmee kan de stad groeien in balans, in een tempo dat past bij de stad. Belangrijk daarbij is om de arbeidsmigratie in goede banen te leiden. Het stadsbestuur benadert de opgave voor Den Haag als onderdeel van een samenhangende regio: de Haagse metropool.
De vijf bewegingen:
1. Thuis in een divers Den Haag
Wat is nodig aan ruimtelijke keuzes om te zorgen dat huidige en toekomstige inwoners zich thuis kunnen voelen? Denk aan tegengaan van segregatie of verdeling maatschappelijke voorzieningen.
2. Ruimte voor groen en water
Welke keuzes maakt de gemeente om de stad te vergroenen voor mens en dier om in te spelen op klimaatverandering?
3. Verstedelijking en bereikbaarheid in samenhang
Waar in de stad en regio kan verstedelijking plaatsvinden, gekoppeld aan de bereikbaarheidsaanpak waarin voetgangers, openbaar vervoer en fietsers voorrang krijgen.
4. Ruimte voor kennis en kunde
Welke ruimtelijke keuzes zijn nodig voor onderwijs en werkgelegenheid (kennisintensief en praktisch) om de Haagse metropool economisch vitaal te houden?
5. Basissystemen op orde
Zonder duurzaam energiesysteem, robuuste kustverdediging of goede drinkwatervoorziening kan de stad niet functioneren.
Wat betekent dat concreet? Van Asten: “Dat we bouwen voor jongeren zodat ze van de zolderkamer van hun ouders af kunnen en hun leven uit de pauzestand kunnen halen. Dat een nieuw park in De Binckhorst net zo dierbaar wordt als het Zuiderpark of dat buurten veilig genoeg zijn voor kinderen om op straat te kunnen spelen.”
Verhaal voor en door de stad
Veel Hagenaars hebben meegedacht bij het maken van deze visie. Er zijn ruim 3000 gesprekken gevoerd met inwoners en ondernemers. Via gesprekken, webinars, enquêtes, tentoonstellingen en bijeenkomsten waar ook theatermakers of ontwerpers bij betrokken werden. Rode draad voor Hagenaars was het belang van verbondenheid tussen mensen, gezondheid en veiligheid. Ze willen groene ontmoetingsplekken en dat iedereen mee kan doen. Jongeren maken zich zorgen over het tekort aan woningen en zien graag een stad waar het levendig is en wat gebeurt. Deze visie geeft geen pasklare antwoorden maar wel een koers. Die koers is tevens een startpunt en uitnodiging voor verder gesprek.
Van wet naar uitvoeringsproject
Het opstellen van een omgevingsvisie is een wettelijke verplichting in het kader van de Omgevingswet die op 1 januari 2024 van kracht werd. De strategische keuzes en beleidslijnen in deze visie worden door het college verder uitgewerkt in gebiedsvisies per stadsdeel en in programma’s. Deze worden vervolgens vertaald in een omgevingsplan – met juridisch bindende regels voor de inrichting van de fysieke leefomgeving – en vervolgens in concrete uitvoeringsprojecten. Deze visie raakt alle Hagenaars en wordt gepresenteerd in de Fokker Terminal op zaterdag 1 februari tijdens het Festival van de toekomst. Iedereen is welkom! Kijk op www.hethaagseverhaal.nl