Maart staat in het teken van de Queer Geschiedenismaand. De gemeente Den Haag organiseert verspreid over de maand met (queer)organisaties en de Centrale Bibliotheek verschillende queeractiviteiten. In het programma zitten onder meer lezingen, workshops, stadswandelingen en speeddaten. De Queer Geschiedenismaand vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats. Deelname aan de Haagse activiteiten is gratis, maar aanmelden is verplicht via forms.gle/1AdtzBaiP3TVNRRu7. Meer informatie en het gehele programma staan op www.queergeschiedenismaand.nl.
Zichtbaar
De vijfde editie van de Queer Geschiedenismaand biedt een moment om de verhalen, strijd en overwinningen van de queergemeenschap te herdenken en vieren. Lange tijd bleven deze verhalen onverteld of werden ze weggelaten uit de geschiedenis. Door queer geschiedenis zichtbaar te maken, wordt niet alleen het verleden erkend, maar ook bijgedragen aan een toekomst waarin iedereen zichzelf kan zijn. De maand staat in het teken van reflectie op de strijd voor gelijke rechten en de impact van (Haagse) Queer Verschilmakers, met als doel bewustwording te vergroten en een inclusieve samenleving te bevorderen waarin gelijkheid, authenticiteit en respect centraal staan.
Wethouder Mariëlle Vavier van onder meer inclusie (GroenLinks) benadrukt het belang van deze maand: “De Queer Geschiedenismaand in Den Haag biedt een podium aan de queer gemeenschap. Door te leren van het verleden en stil te staan bij de realiteit van nu, bouwen we samen aan een stad waar iedereen zichzelf kan zijn – zonder angst, zonder uitsluiting. In deze tijd, waarin wereldwijd het bestaansrecht van queer mensen onder druk staat, is het belangrijk om ons uit te spreken en om verworven rechten te verdedigen. Dus doe mee, luister, en laat je stem horen. Want de geschiedenis wordt niet alleen herinnerd, maar ook gevormd door onze daden vandaag.”
Programma Queer Geschiedenismaand:
2 maart, 12:30 uur – Centrale Bibliotheek (Podium B, 5e etage)
Historicus Alex Bakker belicht in zijn interactieve lezing Transgender in Nederland. een buitengewone geschiedenis de veranderende beeldvorming van transpersonen in Nederland. . In een interactieve lezing vertelt hij over de vijandige medische praktijken in de jaren ’50 en ’60 tot de erkenning en emancipatie van vandaag. Tarim Flach verzorgt de moderatie.
6 maart, 19:30 uur Queer Pub Quiz. – COC Haaglanden; Scheveningseveer 7
Tijdens deze pubquiz van Beeld & Geluid, wordt kennis van queerrepresentatie in de Nederlandse media getest. Van Roze Zaterdag en het eerste homohuwelijk op tv tot In de Vlaamse Pot en Pride in de provincie: hoe zichtbaar was en is de community? Een avond vol humor, verrassingen en historische fragmenten, gepresenteerd door cultuurvlogger Marco Dreijer en co-host Stevie Stunner.
13 maart, 18:30 uur – Centrale Bibliotheek (Podium B, 5e etage) Power Vrouwen Talkshow
Drie inspirerende queervrouwen delen hun ervaringen en strijd voor gelijkheid: Magda Römgens (roze ouderen), Ligya Wachter (lhbtiq’ers van kleur) en Remke Verdegem (transrechten). Samen met auteur Eveline van de Putte bespreken ze lessen uit het verleden, uitdagingen van nu en hun boodschap voor de toekomst. Tussen de gesprekken door draagt Sacha Celine Verheij twee spoken-word stukken voor. Deelnemers worden ontvangen met een kop soep.
16 maart, 12:00 uur en 29 maart, 15:00 uur – verzamelen voor het Mauritshuis voor de Queer Stadswandeling
Tijdens deze wandeling wordt het queerverleden van Den Haag verkend, van geheime ontmoetingsplekken tot de strijd voor LHBTIQ+ rechten. Er wordt verteld over de rol van de stad in queer activisme en emancipatie en eigen ervaringen kunnen worden uitgewisseld met andere deelnemers. Organisatie door Queer Mind, Internationaal Homomonument, SPINT en Oscar Oonk.
20 maart, 19:30 uur – The Social Hub Lezing ‘Nederland is van Nederlanders’
Deze avond verkent de vraag hoe er een inclusiever Nederland gecreëerd kan worden, met schrijver en journalist Mounir Samuel als gespreksleider. Zijn inzichten worden afgewisseld met muzikale bijdragen van Dwight Dissels, theatervoorstelling door Flunknarf en een dragperformance van Envy Peru. Een bijzondere ontmoeting tussen kunst, dialoog en maatschappelijke thema’s.
27 maart, 18:30 uur – The Hangout 070 Haagse Zwarte Vrouwen & Queer Geschiedenis van Toen en Nu
Duik in de geschiedenis van zwarte queervrouwengroepen in Den Haag, die door de jaren heen ruimte creëerden voor verbinding, kracht en solidariteit. De avond bestaat onder andere uit een panelgesprek, gemodereerd door Nicchelle Buyne, waarin Lygia Wachter en Demi Vreden reflecteren op de impact van deze groepen en de blijvende invloed die zij hadden. Poëzie en spoken-word van Demi Vreden en Nicchelle Buyne brengen de kracht van deze verhalen tot leven. Organisatie door LGBTQHumans of Films.
Deelname is kosteloos, maar aanmelden via lgbtqhumansofamsterdam@gmail.com is verplicht.
30 maart, 12:30 uur – Centrale Bibliotheek (Podium B, 5e etage) Transketeers: ‘Main Character Energy’
Er wordt veel geschreven over trans personen, maar wat gebeurt er als de verhalen zelf worden teruggepakt? Chris Rijksen en Jonah Lamers van De Transketeers laten zien hoe storytelling mensen grip geeft op hun leven. Ze nemen deelnemers mee langs moedige voorgangers en helpen ontdekken hoe iedereen de hoofdpersoon in zijn of haar eigen verhaal kan zijn. Met speelse oefeningen rondom archetypes leren deelnemers hoe ze hun eigen heldenverhaal kunnen schrijven.
Bron: Via persbericht van Smith Communicatie
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief