Den Haag barst van de dieren, Natuurlijk niet alleen maar huisdieren, maar juist de wilde dieren die in onze stad leven. Je hoeft niet altijd diep de natuur in om die dieren te zien of horen. Ze wonen soms gewoon dichtbij huis. Deze keer blogt stadsecoloog Marcus over de metselbij.
Van 10 tot en met 14 april is de Nationale Bijentelling 2025. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Iedereen kent de honingbij, maar er zijn ook behangersbijen, wolbijen, zandbijen, klokjesbijen, metselbijen en nog veel meer.
Metselbij metselt het nest
De eerste metselbijen van het seizoen zag ik begin maart op de net bloeiende berberis in het Beethovenplantsoen in Loosduinen. Metselbijen zijn vernoemd naar hun gedrag bij het maken van nesten. Met stukjes klei of lemig zand en eigen speeksel metselen ze een nest in gaatjes in muren, hout en zelfs in lege slakkenhuizen. Ze zijn daarom vaak in bijenhotels te vinden. Met het mengsel sluiten ze verschillende kamertjes af. Daar laten ze wat voedsel (nectar en stuifmeel) achter en leggen ze een eitje. Daarin komt weer een nieuwe metselbij.
Lastig uit elkaar te houden
Het is niet eenvoudig om bijen uit elkaar te houden; het zijn letterlijk bezige bijtjes. Tenzij ze op een bloem zitten, dan heb je meer tijd om ze te bekijken. De vliegperiode zou kunnen helpen bij je zoektocht naar de juiste bijennaam. In maart zijn er nog niet zoveel soorten actief. Maar de vroege soorten zoals de rosse metselbij en de gehoornde metselbij lijken, om het makkelijk te maken, veel op elkaar. Ze hebben allebei hoorntjes!
Niet gevaarlijk, wel nuttig
Metselbijen hebben net als honingbijen een angel. Alleen de vrouwtjes dan. Die is zo klein en ongevaarlijk dat je de bij rustig kunt bekijken. Metselbijen zijn heel goede bestuivers en dragen daarom bij aan de verspreiding van bloeiende planten. Daarom zijn ze belangrijk voor de biodiversiteit. Daarom is het belangrijk goed voor de bijen te zorgen.
Metselbijen help je door een bijenhotel in je tuin of op balkon te plaatsen en door bloeiende (niet met gif bespoten) planten neer te zetten. Ook een vijvertje met een kleibodem en oever helpt, omdat de metselbij er klei kan verzamelen voor het nest. Zo helpen we de volgende generatie.
Doe mee met de Nationale Bijentelling
Om in kaart brengen hoe het met de bijen in ons land gaat, kun je tussen 10 en 14 april meedoen met de Nationale Bijentelling. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Tel een half uur in de tuin, op het balkon of een andere groene plek in de buurt? Meedoen is eenvoudig, ook als je niet zoveel van bijen weet. Bekijk het bijengidsje 2025. Op het telformulier Nationale Bijentelling 2025 kun je jouw telling bijhouden. Meer informatie en aanmelden kan op www.nationalebijentelling.nl.
Heb je zelf geen tuin? Kom tellen op een van de stadsboerderijen!
Tip!
Zo maak je een bijenhotel?
Neemt een stuk hout, bijvoorbeeld een stammetje van minimaal 10 cm diep. Boor hierin verschillende gaten van 4 t/m 9 mm diameter. Hang dit blok op een zonnige plek aan je gevel en zorg dat deze beschermd is tegen de regen door het blok van een dakje te voorzien.
Bron: Via persbericht van Het Haagse Groen & Dierenwelzijn
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen