De gemeente Den Haag heeft de afgelopen jaren stevig ingezet op het uitbreiden van de hulp aan mensen met geldzorgen en geldproblemen, en het vergroten van het bereik van de Ooievaarsregelingen. Dat is hard nodig, want de bestaanszekerheid van veel Haagse inwoners is onzeker. Doordat stevig beleid van het Rijk om mensen met een laag inkomen meer financiële armslag te geven uitblijft raken deze mensen te vaak tussen wal en schip. Het Haagse college pakt deze verantwoordelijkheid op en blijft actief zoeken naar manieren om meer inwoners die dat nodig hebben te bereiken en te ondersteunen.
Steeds meer Hagenaars weten de weg naar hulp te vinden.
De afgelopen twee jaar is het aantal inwoners dat gebruik maakt van de Ooievaarsregelingen, regelingen voor mensen met een lager inkomen, gestegen van 50.535 huishoudens in 2022 naar 55.525 huishoudens in 2024.
‘In de afgelopen jaren hebben we, samen met partners in de stad, hard gewerkt om meer inwoners met geldzorgen en geldproblemen te helpen. Het is wel heel dubbel, want aan de ene kant ben ik blij om de stijging van het gebruik van onze voorzieningen te zien, maar het is ook schrijnend dat nog steeds zoveel mensen in bestaansonzekerheid moeten leven’, aldus wethouder Mariëlle Vavier. ‘Dat er nog veel mensen zijn die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen, betekent dat we door moeten gaan met onze inzet. Er zijn nog veel inwoners die we nog niet weten te bereiken. Geldzorgen kan iedereen overkomen, zeker in deze tijd van hoge kosten en achterblijvend bestaansminimum. Tegen iedereen die dat meemaakt zou ik willen zeggen: Trek aan de bel en vraag om hulp, bijvoorbeeld bij Helpdesk Geldzaken. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt.’
Nieuwe initiatieven en concrete resultaten
Om meer inwoners met geldzorgen te bereiken heeft de gemeente Den Haag de afgelopen tijd een reeks nieuwe initiatieven opgestart. Zo werd gestart met de campagne ‘Niemand verdient geldzorgen’. Samen met 557 partners in de stad werden posters, flyers en ander communicatiemateriaal verspreid, waarmee inwoners actief werden gewezen op de beschikbare hulp. Dat dit effect heeft, blijkt uit de cijfers: het aantal gesprekken met Helpdesk Geldzaken is met 25% gestegen. In totaal zijn er in 2024 9.300 gesprekken gevoerd met inwoners die kampen met financiële problemen – een flinke toename ten opzichte van de 7.500 gesprekken in 2023.
Ook werd de inkomensgrens voor de Ooievaarspas verhoogd naar 150% van het sociaal minimum, waardoor niet alleen bijstandsgerechtigden, maar ook meer werkende mensen met geldzorgen hiervan gebruik kunnen maken.
Een bijzondere stap is dat 1.800 Hagenaars in augustus 2024 automatisch de Individuele Inkomenstoeslag hebben ontvangen, zonder dat zij hiervoor zelf een aanvraag hoefden te doen. Deze toeslag is er voor mensen die drie jaar achter elkaar een laag inkomen hebben, en dus al langere tijd financieel de eindjes aan elkaar moeten knopen. Dankzij een intensieve lobby vanuit de gemeente Den Haag, wordt deze automatische toekenning nu ook opgenomen in de landelijke Participatiewet.
Waarom is dit nodig?
De gemeente heeft deze stappen genomen omdat bestaanszekerheid in Nederland onder druk staat. Landelijke regelingen schieten tekort, veel mensen weten niet waar ze recht op hebben of durven door schaamte geen hulp te zoeken. Onbekendheid en ingewikkelde procedures veroorzaken onnodige stress en zorgen ervoor dat hulp te vaak onbenut blijft. Juist daarom is het belangrijk dat mensen laagdrempelig en dichtbij huis hulp kunnen vragen en krijgen.
Wethouder Vavier: ‘Te veel mensen kunnen hun huur, boodschappen of zorgkosten niet betalen. Het Rijk moet zorgen dat niemand in armoede hoeft te leven en dat werk of een uitkering genoeg is om van rond te komen. Dat is nu nog vaak niet het geval. Het is onacceptabel dat het sociaal minimum nog steeds te laag is; de landelijke overheid moet echt aan de bak. Wij dichten hier in Den Haag de gaten waar we kunnen, en ik ben trots op hoe we dat samen doen – maar het zou niet nodig mógen zijn.’
Vooruitblik: doorpakken in 2025
Ook in 2025 blijft de gemeente Den Haag investeren in bestaanszekerheid. De campagne Niemand verdient geldzorgen wordt doorontwikkeld om meer ondernemers, zzp’ers en jongeren te bereiken. Zij lopen vaak tegen specifieke obstakels aan. Zo is bekend dat jongeren vaker in de problemen komen door uitgesteldbetaaldiensten of doordat ze hun zorgpremie niet betalen. Daarnaast gaat de gemeente met werkgevers in gesprek om werkenden met geldzorgen beter te ondersteunen en gaat de gemeente aan de slag met het verder vereenvoudigen van aanvraagprocedures. Zo wordt hulp voor mensen met geldzorgen zo laagdrempelig, persoonlijk en eenvoudig mogelijk.
Om meer bekendheid te geven aan dit onderwerp en de mogelijkheden die de gemeente biedt, heeft Omroep West een zesdelige documentaireserie gemaakt over mensen met geldzorgen. De eerste aflevering wordt op donderdag 12 juni uitgezonden.
Bron: Via persbericht van de Gemeente Den Haag
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen