Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft vandaag het voorzitterschap overgenomen van de internationale vereniging van lokale bestuurders: United Cities and Local Governments (UCLG). Dat gebeurde tijdens de jaarvergadering van de wereldwijde vereniging, waarvoor meer dan 300 burgemeesters en andere lokale bestuurders van gemeenten bijeenkwamen in Den Haag. De stad is niet geheel toevallig gekozen. Dit jaar viert Den Haag 125 jaar stad van Vrede en Recht. In 1899 vond de eerste Haagse Vredesconferentie plaats, een mijlpaal die Den Haag op de kaart zette als internationaal centrum voor vrede en recht.
De jaarvergadering van UCLG staat dit keer ook in het teken van vrede en veiligheid: A New Peace Agenda for Future Generations. De gemeente Den Haag heeft met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) tijdens de UCLG-jaarvergadering van 8 tot en met 10 oktober sessies georganiseerd om verder door te spreken over de cruciale rol van lokale overheden bij het bevorderen van vrede en dialoog. Mede op basis van deze gesprekken is het Haags werkdocument voor gemeenten opgesteld om blijvend van elkaar te leren in lokale conflictoplossing en bevorderen van inclusie: The Hague Charter on Municipal Peace.
Burgemeester en UCLG-voorzitter Van Zanen: ,,Het is van groot belang dat we als gemeenten wereldwijd ervaringen delen en meer van elkaar leren in het oplossen én liefst nog voorkomen van conflicten. Als lokale bestuurders staan we middenin de gemeenschap. Als geen ander zien we wat wereldwijde uitdagingen op het gebied van veiligheid, grensoverschrijdende conflicten, migratie en klimaat betekenen voor onze inwoners, wat nodig is om een stad draaiende te houden en de gemeenschap te beschermen. Voor vreedzaam samenleven ligt lokaal een sleutelrol.”
Vrede en duurzaamheid
Naast vrede staat duurzaamheid hoog op de UCLG-agenda. Het gaat zowel om duurzaamheid in de leefomgeving als om sociale en economische inclusie. Lokale overheden binnen de UCLG delen daarvoor kennis en hun ervaringen op terreinen als klimaat, voedselzekerheid, lokale economische ontwikkeling en digitale transformatie. Vandaag de dag vertegenwoordigt de UCLG circa 5 miljard mensen, ofwel 70% van de wereldbevolking, met 240.000 steden en regio’s in 140 landen als lid.
Mondiale ontwikkelingen, zoals klimaatverandering, migratie en oorlog, vinden hun weerslag in steden wereldwijd. Zo ook in Den Haag. De stad internationaliseert zelf ook met 175 nationaliteiten. Den Haag telt ruim een half miljoen inwoners, waarvan ruim 100.000 een internationale achtergrond hebben. Daarbij bieden de vele internationale instituten in de stad van Vrede en Recht een platform voor dialoog, samenwerking en innovatie.
Dat is tevens de insteek van de gemeentelijke vredesbesprekingen – Municipal Peace Talks – die de gemeente Den Haag met de VNG tijdens het jaarcongres hebben georganiseerd. Waar dat tussen landen soms moeilijk is, lukt het lokaal soms wel met elkaar in gesprek te blijven en samen te werken aan pragmatische oplossingen. Deskundigen, bestuurders en vertegenwoordigers van bijvoorbeeld jongeren en vrouwen vanuit de gemeente Den Haag en andere regio’s in de wereld wisselden ervaringen uit over het bouwen aan een vrije en veilige samenleving voor toekomstige generaties.
,,Juist in de huidige tijden van gewapende conflicten in de wereld het harder nodig dan ooit om verbindingen te blijven leggen”, aldus burgemeester Van Zanen bij aanname van het UCLG-voorzitterschap. Hij heeft tijdens de jaarvergadering het stokje overgenomen van Uğur İbrahim Altay, burgemeester van Konya in Turkije.
Het voorzitterschap van de UCLG rouleert jaarlijks. Over een jaar wordt Van Zanen opgevolgd door Lee Jang-Woo, burgemeester Daejeon in Zuid-Korea. Van Zanen was de afgelopen twee jaar al lid van de executive presidency van UCLG. Verder wordt Nederland vertegenwoordigd door VNG-voorzitter en burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht in de zogenoemde advisory group of mayors van de UCLG die samenwerking tussen de lidstaten, met de Verenigde Naties (VN) en lokale en regionale overheden bevorderd.