Hart voor Den Haag maakt zich sterk voor de belangen van sportverenigingen in de stad. In aanloop naar het debat op 7 november aanstaande, stelt raadslid Coen Bom van Hart voor Den Haag kritische vragen over de impact van het invoeren van betaald parkeren vlakbij lokale sportclubs. Bovendien stelt Bom dat de sportcultuur in Den Haag beter moet en roept op tot meer ondersteuning vanuit het college.
Een belangrijk punt van zorg is de invoering van betaald parkeren rondom sportaccommodaties. “Er wordt te makkelijk voorbijgegaan aan de impact van betaald parkeren voor sportverenigingen,” aldus Bom. “Regelingen voor sportcoördinatoren en vrijwilligers zijn niet voldoende. Wat gebeurt er met de ouders die hun kinderen naar uitwedstrijden brengen of met de sporters van buiten de stad? We moeten zorgen dat sporten toegankelijk blijft voor iedereen.”
Voorbeelden
Hart voor Den Haag wijst op voorbeelden van buursteden als Leiden, waar verenigingen een specifieke parkeervergunning kunnen aanvragen. Er kunnen meerdere kentekens gebruik maken van die vergunning, maar er mag er maar één per vergunning staan aangemeld. “Waarom hebben we zo’n regeling niet in Den Haag? Dit kan sportclubs en hun bezoekers ontlasten en zorgt ervoor dat sporten betaalbaar blijft,” vervolgt Bom, die naast de invoering van betaald parkeren ook zorgen heeft over het gebrek aan uniforme gedragscodes op de amateurvelden.
Gedragscodes op sportclubs
Per 1 januari 2024 moeten sportverenigingen voldoen aan de drie basisvoorwaarden voor een positieve sportcultuur, waaronder het opstellen van een gedragscode voor leden. Bom benadrukt dat hoewel het streven naar een veilig sportklimaat essentieel is, er veel klachten zijn over de huidige werkwijze van de gemeente. “Clubs durven vaak niet openlijk te klagen, en de gemeente verschuilt zich te vaak achter sportbonden als het gaat om sancties. We hebben concrete actie nodig, zoals de ‘Aanpak Veilig Voetballen’ in Rotterdam of de ‘Voetbalagenda’ in Amsterdam. De gemeente moet de regie pakken,” aldus Bom.
Oude sportaccommodaties
Veel sportaccommodaties in Den Haag zijn verouderd. “Kleedkamers uit de jaren ’20 zijn niet meer van deze tijd. Hoewel er subsidies zijn zoals IAS en BOSA, moeten clubs nog steeds een groot deel zelf financieren,” legt Bom uit. Daarnaast is er enorm veel vraag naar (extra) kunstgrasvelden. Die zijn weliswaar erg duur maar zijn het hele jaar door bespeelbaar. Hart voor Den Haag zou bij de begroting altijd zoeken naar ruimte voor extra kunstgrasvelden, want we willen alle Hagenaars en Hagenezen aan het sporten krijgen, dan moeten we dat ook faciliteren.
Bom brengt deze belangrijke punten tijdens het debat op 7 november naar voren en zal het college aan de tand voelen. “We zetten ons allemaal in voor een stad waar sporten niet alleen een optie, maar een vanzelfsprekendheid is. Zorg dan ook voor toegankelijkheid, bereikbaarheid en steun de clubs bij het optimaliseren van de accommodaties” besluit Bom.