Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland heeft op 25 november het programma #impact gelanceerd. Dit initiatief vraagt extra aandacht voor de verkeersveiligheid van jongeren in Zuid-Holland. Jaarlijks raken in deze provincie alleen al 2.200 jongeren betrokken bij een verkeersongeval. Het programma richt zich specifiek op jongeren van 16 tot en met 24 jaar, aangezien zij volgens het ROV-ZH een groter risico lopen op ongevallen dan andere leeftijdsgroepen.
Verhoogd risico bij jongeren
Jongeren hebben in het verkeer te maken met een verhoogd risico door verschillende factoren. Afleiding door telefoons en vrienden, alcohol- en drugsgebruik, en te hard rijden spelen een grote rol. Daarnaast zorgt hun onvolledig ontwikkelde hersenen ervoor dat ze vatbaarder zijn voor groepsdruk en risico’s moeilijker inschatten. Ook speelt onervarenheid met voertuigen mee. In Zuid-Holland vormen jongeren 25% van de verkeersslachtoffers, terwijl ze slechts 11% van de bevolking uitmaken. Vooral jonge scooterrijders en automobilisten hebben een verhoogd risico; zij lopen vier keer meer kans op dodelijke ongevallen dan bestuurders van 30 tot 64 jaar.
Activiteiten en ambassadeurs
Het programma #impact biedt ruim 45 activiteiten aan waarmee jongeren worden ondersteund in het ontwikkelen van veilig verkeersgedrag. Ze worden uitgedaagd om veilige keuzes te maken. Verenigingen, organisaties en scholen kunnen activiteiten aanvragen, zoals VR-simulatoren en gastlessen over jongeren en het verkeer.
Een belangrijke rol in het programma is weggelegd voor de ambassadeurs van #impact. Onder de eerste 15 ambassadeurs bevinden zich Frederik Zevenbergen, gedeputeerde van Zuid-Holland, en Arjen Kapteijns, wethouder in Den Haag namens de MRDH. Zevenbergen benadrukt dat elk verkeersslachtoffer er één te veel is en pleit voor maatregelen om de pijn en het verdriet van verkeersongevallen te voorkomen.
Naast deze bestuurlijke vertegenwoordigers werken ook organisaties zoals VeiligheidNL en Stichting TeamAlert mee aan het programma. Zij leveren een actieve bijdrage aan de uitvoering en communicatie van #impact.
Met #impact zet ROV Zuid-Holland een belangrijke stap in het verbeteren van de verkeersveiligheid onder jongeren, een groep die onevenredig vaak betrokken is bij verkeersongevallen.