De gemeente Den Haag heeft nieuwe regels voor participatie. Participatie betekent dat bewoners, ondernemers en organisaties kunnen meedenken over wat er in hun straat, wijk en stad gebeurt. De regels daarvoor staan in nieuwe een verordening die de gemeenteraad vandaag heeft vastgesteld. Het uitgangspunt is nu dat er bij nieuwe beleidsvoornemens, uitvoering en evaluatie van gemeentelijk beleid en projecten een participatietraject plaatsvindt, tenzij daar een uitzondering voor is. De regels gelden vanaf 1 maart 2025.
Bij de nieuwe verordening hoort een ‘Handboek voor samenwerking met de stad’, dat bedoeld is voor ambtenaren. Hierin staat hoe de gemeente een goed participatietraject organiseert. Wethouder Nur Icar (Participatie): “Met het handboek is er voor het eerst participatiebeleid. Hiermee zetten we een belangrijke stap vooruit in het dichten van de kloof tussen de stad en het stadhuis.”
In samenwerking met de stad
De gemeente Den Haag sprak met ruim 1000 inwoners over wat zij belangrijk vinden voor participatie. Inwoners willen vooral duidelijkheid over hoe het participatieproces gaat, hoeveel invloed ze hebben en de manier waarop de gemeente omgaat met hun ideeën. De resultaten van die gesprekken zijn verwerkt in de verordening en het handboek. “We wilden een document aan de raad presenteren dat breed gedragen en wetenschappelijk onderbouwd is”, zegt Icar. “We hebben daarom ook nog om tafel gezeten met de Haagse Hogeschool. Om het contact tussen de stad en het stadhuis echt te verbeteren, is het belangrijk om de stad in te gaan. Dat lijkt een vanzelfsprekendheid, maar is het niet.”
Werken, leren en evalueren
In mei 2024 is de conceptverordening gepubliceerd. Inwoners hadden toen zes weken de tijd om aan de gemeente te melden wat zij van de verordening vinden. Deze zienswijzen zijn ook meegenomen in de verordening die er nu ligt. De gemeente gaat zoveel mogelijk leren en werken met de nieuwe regels. Later wordt geëvalueerd hoe dit gaat.