De gemeente werkt hard aan het verlagen van de eigen CO2-uitstoot, zoals blijkt uit de CO2-Prestatieladder. Dit meetinstrument toont aan hoeveel broeikasgassen organisaties uitstoten. Onlangs is de gemeente beloond met het CO2 Bewust Certificaat, wat aantoont dat Den Haag voldoet aan nationale en internationale richtlijnen voor CO2-reductie. Wethouder Arjen Kapteijns (Energietransitie) beschouwt dit certificaat als een erkenning en aanmoediging om door te gaan met verduurzamen. “Door duurzaam te denken en handelen, geeft de gemeente het goede voorbeeld.”
Wethouder Robert Barker (Dierenwelzijn, Buitenruimte en Milieu) voegt hieraan toe: “Als gemeente kunnen we veel doen om de klimaatcrisis tegen te gaan. Daarom steken we de handen uit de mouwen en zijn we hard aan de slag met het verduurzamen van alle gemeentelijke panden. Dit jaar maken we een start met het vervangen van de verlichting in het stadhuis aan het Spui. Door ledverlichting te installeren, besparen we het gemiddelde elektriciteitsverbruik van meer dan 200 huishoudens.”
Met het Energiemanagement Actieplan 2024-2027 wil de gemeente de CO2-uitstoot met 30% verminderen ten opzichte van 2023. Wethouder Kapteijns benadrukt dat de gemeente, als grote organisatie, meer CO2 kan reduceren dan individuele bewoners en ondernemers. Het is daarbij belangrijk dat gemeentemedewerkers zelf ervaren wat er van bewoners en bedrijven wordt gevraagd. Duurzaamheid bevorderen leidt vaak tot praktische en mooie oplossingen.
Duurzame acties in 2024
De gemeente voert diverse duurzame acties uit om de CO2-uitstoot verder te verlagen. De volgende maatregelen zijn genomen:
- Klimaatregeling vastgoed: In veel gemeentelijke gebouwen is de klimaatinstallatie aangepast aan de aanwezigheid van personeel. Panden worden niet meer 24 uur per dag verwarmd of gekoeld, maar alleen wanneer het nodig is.
- Riothermie: Het zwembad De Blinkerd wordt verwarmd met warmte uit het riool, wat gelijkstaat aan een jaarlijkse gasbesparing van 170 huishoudens.
- Afdekdekens: In de zwembaden Hofbad, De Blinkerd en De Houtzagerij zijn afdekdekens geïnstalleerd, waarmee warmteverlies uit het zwemwater wordt voorkomen. Dit resulteert in een jaarlijkse CO2-reductie van 50 ton, gelijk aan 290.000 gereden autokilometers.
- Gasloze zwembaden: Zwembad Waterthor is gasloos gemaakt.
- LED-verlichting: Alle sporthallen en zwembaden zijn voorzien van LED-verlichting.
- Temperatuurverlaging: De temperatuur van zwem- en douchewater in alle zwembaden is verlaagd.
- Elektrisch wagenpark: Het aandeel volledig elektrische auto’s in het gemeentelijk wagenpark is gestegen van 47% naar 56% in de eerste 10 maanden van het jaar.
- Isolatie en verduurzaming: Spouwmuurisolatie is uitgevoerd bij sporthal ‘t Zandje en sporthal Zuidhaghe, en de gasboiler van het stadhuis is vervangen door een warmtepomp. Het stadsdeelkantoor Haagse Hout wordt voorbereid voor verduurzaming en gasloos maken.
- Energieneutraal kantoorpand: Het kantoorpand aan de Fruitweg is het eerste gemeentelijke pand dat volledig energieneutraal is gemaakt.
- Hoog rendement glas: In sporthal Lipa is hoog rendement glas geplaatst.
Deze maatregelen dragen bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot van de gemeente.