Het Haagse stadsbestuur wil met een Europastrategie de samenwerking met Europa verstevigen en verbeteren. Zo wil de gemeente meer invloed uitoefenen op Europees beleid en meer Europees geld binnenhalen. In de strategie gaat het vooral om duurzaamheid, digitalisering en toekomstbestendige economie. De Europese Commissie zet daar ook op in.
Samenwerking
Samenwerking loont, blijkt uit de Europese middelen die de gemeente in de afgelopen vier jaar heeft binnengehaald. Den Haag ontving bijvoorbeeld geld voor de aanleg van de ‘urban waterbuffer’ onder het Cromvlietpark, het aanbieden van omscholingsvouchers in arbeidsmarktregio Haaglanden en de aanleg van het Slim Strandnet in Scheveningen. Het laatste is een innovatief energienetwerk dat vraag en aanbod van duurzame energie beter op elkaar afstemt. Den Haag denkt de komende jaren meer aanspraak op Europese subsidiemiddelen te kunnen maken omdat de gemeente meedoet aan het Europese project 100 Klimaatneutrale en Slimme Steden.
Verantwoordelijkheid
Wethouder Robert van Asten (D66): “In Europa worden afspraken gemaakt over zaken die we in ons dagelijks leven makkelijk voor lief nemen, zoals schoon en betaalbaar drinkwater. Maar ook over bijvoorbeeld gegevensbescherming en duurzaamheid. Een nog betere samenwerking met de EU helpt onze stad veilig en leefbaar te houden en om ons voor te bereiden op toekomstige uitdagingen. Tegelijkertijd nemen we zo ook onze verantwoordelijkheid als internationale stad van vrede en recht. Ik ben daarom blij dat we onze ambities hebben vertaald naar een Europastrategie.”
De speerpunten :
- Duurzaamheid: inzet op energietransitie, duurzame mobiliteit, circulaire economie en duurzame leefomgeving.
- Digitalisering en veiligheid: de digitalisering is een fundamentele transitie en Den Haag heeft als internationale stad van vrede en recht een uniek risicoprofiel. Daarom is er bijvoorbeeld aandacht voor cybersecurity van de gemeente en de digitale weerbaarheid van stad en inwoners.
- Een toekomstbestendige economie voor Den Haag: de Haagse economie wordt beïnvloed door grensoverschrijdende ontwikkelingen, en de EU zet in op het stimuleren van een eerlijke en competitieve economie. Den Haag richt zich op het ondersteunen van innovatieve ecosystemen in de stad, het stimuleren van een wendbare en weerbare beroepsbevolking en het in goede banen leiden van Europese arbeidsmigratie.
Beslissingen
In een snel veranderende wereld is het belangrijk dat stedelijke regio’s zich mengen in de besluitvorming op Europees niveau. Alle politieke beslissingen hebben immers invloed op het leven en welzijn van de inwoners van onze steden en dorpen. Wethouder Van Asten: “Europese besluitvorming kan en moet veel meer oog hebben voor de praktische uitwerking voor de inwoners van de Unie. Door steden beter te betrekken kunnen we betere oplossingen bedenken voor de problemen waarmee onze steden worstelen en sneller de positieve dynamiek van onze regio’s inzetten voor de slagkracht van alle lidstaten samen.”
Successen
Een mooi voorbeeld van effectief samenwerken met de EU noemt de gemeente de recente selectie van Den Haag voor het Urban Agenda Partnership ‘Water Sensitive Cities’ waarin een select gezelschap steden, nationale overheden, Europese instellingen en andere belangrijke belanghebbenden de Europese Commissie de komende jaar gaan adviseren over beleid en financiering van stedelijk waterbeheer.
Bron: Via persbericht van de Gemeente Den Haag
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen