Leerlingen, kinderen die gevlucht zijn, ooggetuigen en veteranen wandelen met elkaar de Loop voor Hoop waarmee de Nationale Kinderherdenking 4 mei het 10-jarig jubileum viert. De loop wordt dit jaar voor het eerst gehouden. Op Witte Donderdag (17 april) lopen 3 groepen van 80 kinderen vanaf 3 symbolische plekken in Den Haag naar Madurodam. De Loop voor Hoop draagt uit dat herdenken niet alleen stilstaan is, maar dat het ook belangrijk is om -letterlijk- in beweging te komen om ervoor te zorgen dat Nederland nog eens 80 jaar vrijheid kan vieren. In aanloop naar de Nationale Kinderherdenking op 4 mei vindt dit jaar op 25 maart de Nationale Verhalendag plaats. Radio- en tv-maker Bas Westerweel en auteur Femmetje de Wind en ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog en veteranen delen hun verhalen met honderden kinderen. Zegt de Stichting Nationale Kinderherdenking: “Zo blijft de geschiedenis voortleven en wordt het besef van vrijheid doorgegeven.”
Zorgen
Onderzoek van het Jeugdjournaal leert dat kinderen in Nederland zich zorgen maken over hun toekomst. Daarom is het thema voor deze editie van de Nationale Kinderherdenking ‘Hoop’. Deze herdenking benadrukt dat vrijheid kwetsbaar en niet vanzelfsprekend is. Uit de impactmeting van de Nationale Kinderherdenking 2024 blijkt, dat het besef van het belang van herdenken toeneemt na deelname aan de Nationale Kinderherdenking. 88 procent van de kinderen geeft aan dat zij een rol zien voor zichzelf in het beschermen van vrijheid, maar dat zij niet weten hoe zij hier concreet invulling aan kunnen geven. Dit onderstreept de noodzaak om kinderen niet alleen bewust te maken, maar hen ook concrete handvatten voor actie te bieden.
Delen
Dorien Korsten, directeur Stichting Nationale Kinderherdenking, vertelt: “Tien jaar geleden begonnen we de Nationale Kinderherdenking met de wens om kinderen op een eigentijdse manier te betrekken bij herdenken en het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Een belangrijk onderdeel van de Nationale Kinderherdenking was en is dat kinderen die zelf gevlucht zijn uit een oorlogsgebied, hun verhaal delen met kinderen in Nederland. Nu, in ons jubileumjaar en in het jaar waarin we 80 jaar vrijheid vieren, benadrukken we dat herdenken niet alleen over het verleden gaat, maar ook over de toekomst. Vrijheid moeten we koesteren. Door kinderen actief te betrekken bij verhalen en hen letterlijk in beweging te brengen, laten we hun invoelen dat vrijheid een gedeelde verantwoordelijkheid is. Met de Loop voor Hoop willen we hier een handelingsperspectief bieden.”
Wandeling
In de eerste editie van de Loop voor Hoop lopen leerlingen en kinderen die recent uit een oorlogsgebied gevlucht zijn in drie groepen van 80 kinderen twee aan twee vanaf het Vredespaleis, de Waalsdorpervlakte en het Oranjehotel naar Madurodam. Bij de wandeling van twee kilometer sluiten ook ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog en veteranen aan. Door met elkaar in gesprek te gaan, leren kinderen de wereld van een ander beter begrijpen. Want er zijn nog steeds oorlogen in de wereld waarin kinderen opgroeien in geweld en onderdrukking. Uit onderzoek van het Jeugdjournaal blijkt dat kinderen in Nederland zich zorgen maken over hun toekomst. Ze lezen en horen elke dag over oorlogsgeweld, zowel ver weg als dichterbij op Europese bodem. Kinderen maken zich zorgen en vragen zich af wat zij kunnen doen. Een betere wereld begint met luisteren naar een ander en dat is precies wat kinderen gaan doen tijdens de Loop voor Hoop.
Bron: via persbericht van Smith Communicatie
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen