Zomertijd vakantietijd, maar niet iedereen die langs de Haagse kust woont, kijkt er naar uit. Want strandseizoen betekent drukte en niet zelden overlast. De gemeente, bewoners, ondernemers en anderen die belang hebben bij een veilige, leefbare en gastvrije kust zetten zich daarom in om overlast als het even kan te voorkomen. In Zilt op de Scheveningse Pier lieten uiteenlopende organisaties tijdens de ‘Informatiemarkt Actieplan Kust Strandseizoen 2025’ zien hoe ze dat denken te kunnen doen.
Aandacht
Veel, heel veel belangstellenden waren naar Zilt gekomen om met de verschillende standhouders te praten, mee te doen met interactieve informatiesessies en stadsdeelwethouder Saskia Bruines (D66) te horen. Bekende Scheveninger Marie-Anne van der Toorn leidde iedereen door de avond toen ze eenmaal ieders aandacht had. Want zoveel mensen stil krijgen en haar kant op te laten kijken bleek best lastig. Gelukkig kende ze een gebaar uit het basisonderwijs dat in zulke situaties gegarandeerd werkt. Daarna kon ze vertellen dat er sinds 2020 al heel wat stappen zijn gezet om de kuststrook tussen Scheveningen en Kijkduin veiliger, leefbaarder en gastvrijer te maken. Bijvoorbeeld door de overlast van wild geparkeerde deelscooters in te perken met speciale hubs en die door rondslingerende fietsen met extra stallingen. Niet meteen geregeld, zei Van der Toorn, maar het is volgens haar wel snel gegaan. Daarmee is het niet gedaan: mobiele borden, verkeersregelaars en fietscoaches moeten de kuststrook dit strandseizoen nòg leefbaarder maken.
Webcams
De Ruimtemonitor van denhaag.com/nl/ruimte-monitor kan daar ook bij helpen, vertelde Sander Hanenberg van The Hague & Partners. Ontwikkeld in de coronatijd om aan te geven op welke plekken het rustig en dus relatief veilig was om buiten te zijn informeert de Ruimtemonitor nu bezoekers over plekken langs de kust waar het wellicht te druk is geworden om gezellig naar toe te gaan. Het systeem laat ook zien welk weer het is in Den Haag. Want maar al te vaak gaan mensen elders in het land niet naar de kust wanneer het boven hun hoofd bewolkt is, zei Hanenberg. Terwijl het dan aan het strand schitterend weer is. Wie wil, kan dat via webcams zelf zien. Die doen het momenteel allemaal, garandeerde Hanenberg. De monitor geeft onder meer ook de drukte op de belangrijkste toevoerwegen naar Scheveningen aan, hoeveel plek er in welke parkeergarages en fietsenstallingen is en waar deelscooters staan.
Overlast
Stadsdeelwethouder Bruines gaf in een gesprek met Van der Toorn hoog op over wat er sinds 2020 allemaal is gedaan om de kust veilig, leefbaar en gastvrij te maken. Overigens pas nadat ze de belangstellenden stil had gekregen door hetzelfde gebaar te maken als de gastvrouw van de avond. Meer bezoekers voor Scheveningen telde ze die volgens haar aantoonbaar minder overlast veroorzaakten, minder auto’s en meer fietsers en gebruikers van openbaar vervoer. De HTM die voor dat laatste verantwoordelijk is, wil ’s avonds vaker gaan rijden om enorme druktes in bussen en trams te voorkomen. Bewoners en ondernemers die denken dat het nòg beter kan, kunnen via link aangeven hoe ze dat willen doen. Bruines riep de aanwezigen op daar vooral gebruik van te maken, want niemand kan het alleen.
Chaos
Moderne techniek helpt ook de kust veilig, leefbaar en gastvrij te houden, legde innovatiemanager Living Lab Scheveningen Suzanne Kalf uit. Inclusief de Scheveningse Middenboulevard die sinds een paar dagen ook is aangesloten op de digitale infrastructuur die daarvoor nodig is. Scheveningen is een goede plek om al die techniek te testen. Op een mooie dag komen er zomaar 160.000 mensen naar toe, rekende ze voor. Over een jaar genomen gaat het om zo’n 16 miljoen bezoekers. Gezellige drukte kan ontaarden in oncontroleerbare chaos. Overleg in het begin en halverwege een week vanaf 1 mei leert in grote lijnen wat er op Scheveningen te verwachten is. Daar komt nu kunstmatige intelligentie van de Technische Universiteit Delft bij die allerlei gegevens omzet in modellen over verwachte drukte. De techniek die daarvoor nodig is, voldoet aan wat in het wetboek over privacy staat, benadrukte Kalf. Beelden van slimme camera’s bijvoorbeeld worden niet opgeslagen maar direct omgezet in cijfers over de drukte op enig moment.
Bron: Eigen verslaggeving
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen