“Wel groen, niet gek” moet wat de Haagse VVD betreft de leidraad zijn bij de energietransitie waarvoor de gemeente zich inzet. Want betaalbare warmte staat onder druk, denkt raadslid Noud Dumoulin van deze partij. Hij vindt dat basisvoorzieningen zoals warmte betaalbaar moeten blijven voor Hagenaars. Dat wordt lastig, vreest hij, gezien de kosten voor het warmteproject WarmtelinQ. Die dreigen fors hoger uit te vallen dan eerder gedacht. “Mogelijk worden 50.000 huizen in Zuid-Holland toch niet aangesloten op de warmte die deze verbinding gaat vervoeren. Dit roept vragen op over de financiële gevolgen voor de gemeente Den Haag en haar inwoners.” Het stadsbestuur zegt er niet vanuit te gaan dat Hagenaars extra moeten betalen voor de extra aanlegkosten van WarmtelinQ of dat er minder aansluitingen worden gerealiseerd. En: “Het is een project van het Rijk.”
Kritisch
De Haagse VVD zegt zich eerder kritisch te hebben uitgelaten over de betaalbaarheid en de keuzes die Hagenaars kunnen maken. “Eenmaal aangesloten op een warmtenet met bron kunnen consumenten niet tussentijds wisselen van aanbieder, terwijl een contract een looptijd kan hebben tot wel 30 jaar.” De Haagse VVD ziet risico’s voor de betaalbaarheid en betrouwbaarheid wanneer er één grote warmteaanbieder is voor de stad. “WarmtelinQ is een regionale warmtetransportbuis en geen aanbieder of eigenaar van de warmte die er doorheen stroomt,” legt het college uit. In de visie van het stadsbestuur voeden verschillende warmtebronnen de warmtenetten. De gemeente bereidt intussen de oprichting voor van een (Haags) publiek integraal warmtebedrijf. “Hierbij wordt bezien hoe publieke belangen en mogelijke gemeentelijke sturing goed kunnen worden geborgd,” zeggen burgemeester en wethouders. “Dan is het wenselijk dat dit één partij is. Een publieke aanbieder met voldoende schaal draagt bij aan de betaalbaarheid. Daarnaast is betrouwbaarheid/leveringszekerheid van de huidige netten geregeld via back-up installaties.”
Marktwerking
De Haagse VVD pleit voor marktwerking met meerdere lokale warmtebronnen. WarmtelinQ kan volgens de partij de ontwikkeling daarvan verhinderen door ze uit de markt te drukken. Het college zegt inderdaad een risico te zien dat warmte uit de transportleiding van WarmtelinQ eerst wordt ingezet en pas daarna warmte uit lokale bronnen. In de huidige geprivatiseerde warmtemarkt zegt het college daar weinig tot niets aan te kunnen doen. Maar: “Zowel lokale warmtebronnen als restwarmte zijn nodig in de energietransitie voor Den Haag. Ook kan WarmtelinQ worden benut om de ontwikkeling van warmtenetten te stimuleren.”
Bron: denhaag.raadsinformatie.nl, 8-4-2025
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen