Jonge vrouwen in Nederland voelen zich massaal onveilig in de openbare ruimte, legde raadslid Marije Mostert van D66 Den Haag het stadsbestuur voor. “Treinstations, het openbaar vervoer, uitgaansgebieden, parken en bossen zijn voorbeelden van plekken waar veel vrouwen zich niet veilig voelen.” In haar cijfers: 61 procent van de vrouwen tussen de 12 en 25 jaar geeft aan zich wel eens onveilig te voelen. “Meer dan twee keer zoveel als bij de mannen.” In stedelijke gebieden krijgt drie op de vier vrouwen te maken met straatintimidatie, op het platteland gaat het om twee op de vier. De helft van de vrouwen voelt zich genoodzaakt hun gedrag aan te passen om zich buiten veiliger te voelen. “Zolang vrouwen niet vrij en onbezorgd de straat op kunnen, kunnen we niet spreken van een vrije samenleving.” Het stadsbestuur antwoordt er alles aan te doen om de openbare veiligheid te waarborgen.
Meldpunt
Bijvoorbeeld door locaties te inventariseren die als onveilig worden ervaren, onder meer via het stadsbrede onderzoek naar straatintimidatie. In dit onderzoek werd gevraagd op welke plekken mensen intimidatie hebben ervaren. De resultaten staan op denhaag.nl/straatintimidatie. “Het meldpunt straatintimidatie was oorspronkelijk bedoeld om deze informatie verder aan te vullen met meldingen,” zeggen burgemeester en wethouders, “maar het aantal meldingen bleek hiervoor onvoldoende. Daarom wordt vanaf dit jaar de vraag naar onveilige locaties opgenomen in de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor. Hierdoor wordt elke twee jaar een nieuwe kaart gegenereerd, die een actueel beeld geeft van de ervaren onveiligheid door vrouwen (en queerpersonen) in de gemeente.”
Samenwerkingsverband
Het college zegt intussen “proactief en reactief” de algemene veiligheid op en rondom treinstations, tram- en bushaltes te waarborgen met het Lokaal Veiligheidsarrangement. Dat is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, politie, NS, RET en de HTM. Die partijen maken afspraken over toezicht, handhaving en gezamenlijke interventies, om overlast, criminaliteit en onveilige situaties in een rondom het openbaar vervoer aan te pakken. “Zo levert NS bijvoorbeeld ieder kwartaal een Veiligheidsmonitor op, waarin de veiligheidsbeleving van reizigers wordt gemeten.” Die helpen wat het college betreft de veiligheid van vrouwen te verbeteren. De HTM investeerde in cameratoezicht in het openbaar vervoer en bij bus- en tramhaltes. Deze openbaar vervoerder doet ook onderzoek naar de beleving van vrouwen in het openbaar vervoer een deelt deze bevindingen in het Lokaal Veiligheidsarrangement. Rond station Moerwijk zijn verschillende avondschouwrondes gelopen. Aan de hand van de bevindingen is de verlichting op verschillende plekken verbeterd, zijn waar nodig extra lichtmasten geplaatst en wordt door regelmatig snoeien rond de verlichting de schaduwwerking van bomen tegengegaan. De gemeente zet die aanpak voort in het derde kwartaal van dit jaar.
Straatintimidatie
Mostert wil dat de gemeente aansluit bij een nieuwe pilot om buitengewoon opsporingsambtenaren te laten optreden tegen straatintimidatie. Dat gaat voorlopig niet, antwoordt het stadsbestuur. Handhavers van de gemeente Den Haag zijn nog niet bevoegd daarvoor. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt tot begin volgend jaar hoe de strafbaarstelling van seksuele intimidatie kan worden gehandhaafd en wat dat oplevert. “Specifiek voor de handhaving door BOA’s wordt onderzocht welke randvoorwaarden er moeten zijn om dit verbod in de toekomst ook door BOA’s in andere gemeenten te kunnen laten handhaven.”
Bron: denhaag.raadsinformatie.nl, 8-4-2025
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen