Vanaf vandaag tot en met 3 mei is het Atrium van het Stadhuis het decor van een fototentoonstelling over de geschiedenis van de Roma en Sinti. De expositie is een onderdeel van het crossmediale project Eens waren we Vogels. Dat laat de rijkdom en de positieve kanten van de cultuur in allerlei kunstuitingen zien, maar vertelt ook een lange historie van uitsluiting en discriminatie.
Cultuur
Initiatiefnemer Carla Hardy wil een statement maken tegenover alle negatieve beeldvorming, het gesprek op gang brengen en nieuwe verhalen vertellen over de rijke cultuur van de Roma en Sinti. De beelden in de fototentoonstelling zijn gemaakt door Haagse portret- en reportagefotograaf Peter van Beek waarbij hij 42 beelden van stereotypen tot verrassende, positieve en atypische portretten toont.
Een oude mythe vertelt dat Roma en Sinti ooit vogels waren, vrij om te vliegen. In werkelijkheid werden ze eeuwenlang uitgesloten en gediscrimineerd, vervolgd en vermoord. Tot op de dag van vandaag kampen Roma en Sinti met achterstelling en discriminatie. Eens waren we vogels draagt daarmee een krachtige boodschap uit: dat het vertellen van onbekende verhalen essentieel is voor een rechtvaardige samenleving waarin voor discriminatie, polarisatie en haatzaaien geen plek is.
Het project omvat tevens twee voorstellingen. Op zondag 4 mei om 21:00 uur is in Theater Merlijn ‘Rugzak vol Wantrouwen’ te zien over het doorgeven van intergenerationele trauma’s binnen de Sinti-gemeenschap. Daarnaast vindt op donderdag 15 mei om 19:30 uur ‘Romanistan’ plaats in Theater De Regentes. Deze voorstelling gaat over hoe een gemeenschap vooruitkomt als er wordt vastgehouden aan tradities die vooruitgang in de weg zitten. Het mini-museum is te zien in het Atrium van het Stadhuis.
Initiatiefnemer Carla Hardy: “Met Eens waren we vogels willen we niet alleen de geschiedenis van de Roma en Sinti zichtbaar maken, maar ook een gesprek op gang brengen over beeldvorming en inclusie. Te vaak worden deze gemeenschappen nog gestereotypeerd en buitengesloten. Door de combinatie van kunst, fotografie en theater willen we laten zien hoe rijk en veelzijdig de Roma- en Sinti-cultuur is. Ik ben trots dat we in een stad als Den Haag, waar zoveel verschillende verhalen samenkomen, onbekende geschiedenissen kunnen uitlichten. Want pas als we elkaar écht leren kennen, kunnen we bouwen aan een inclusieve samenleving.”
Samenwerking
De tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij de samenwerking met de gemeente Den Haag (afdeling inclusie/inclusief samenleven). Op maandag 14 april van 16.30 – 17.30 uur vindt de officiële opening plaats in het Atrium waarbij de makers meer vertellen. Deze is toegankelijk voor publiek. Naast de fototentoonstelling zijn er ook een mini-museum en theatervoorstellingen te bezoeken.
Bron: Via persbericht van Smith Communicatie
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen