Wachtende reizigers in Den Haag keken het afgelopen weekend verbaasd op toen ze in het bushokje een gedekte tafel vol met duurzamere boodschappen zagen staan. Het blijkt een ludieke actie van Stichting Milieukeur (SMK) in het kader van de On the way to PlanetProof Week die vandaag start. In deze week wordt aandacht gevraagd voor voedselproducten met het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof. De On the way to PlanetProof Week loopt nog tot en met 18 mei.
Gecertificeerd
Inmiddels is zo’n 70 procent van het totale Nederlandse landbouwoppervlak voor groente en kruiden gecertificeerd met dit keurmerk. Bij fruit ligt dit aandeel rond de 50 procent. Deze producten zijn duurzamer geproduceerd, met extra aandacht voor natuur, klimaat en dier. De Week laat consumenten kennismaken met het keurmerk en roept op niet langer te wachten met het kiezen voor verduurzaming.
Het keurmerk On the way to PlanetProof staat op onder meer eieren, aardappelen, groente, fruit, sierteelt, zuivel en verwerkt voedsel. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal erkent het als een van de twaalf Topkeurmerken voor voeding. Dat betekent dat het keurmerk betrouwbaar en transparant is en tegelijkertijd strenge eisen stelt. Van watergebruik en bodemkwaliteit tot dierenwelzijn en biodiversiteit: producenten moeten op alle fronten aantoonbaar beter presteren dan de wettelijke norm. Tijdens de On the way to PlanetProof Week krijgt het keurmerk extra zichtbaarheid, onder andere in supermarkten en zoals afgelopen weekend ook al in Den Haag.
Gijs Dröge, directeur van Stichting Milieukeur: “We toveren een alledaagse plek, zoals een bushalte, om tot een tafel vol duurzamere producten – een verrassende en toegankelijke manier om reizigers in Den Haag te laten nadenken over hun voedselkeuzes. Veel mensen willen wel duurzamer leven, maar weten niet altijd hoe. Met On the way to PlanetProof maken we zichtbaar én begrijpelijk dat je elke dag — zelfs ‘on the way’ — kunt kiezen voor voeding die met extra aandacht voor natuur, klimaat en dier is geproduceerd. Het aanbod van producten met ons keurmerk in de supermarkt groeit en ons streven is dat die tafel met duurzamere boodschappen bij mensen thuis alleen maar groter wordt.”
“Tegelijkertijd is het belangrijk dat de consument ook niet langer wacht met het maken van de duurzamere keuze,” zegt Dröge. “Daarom deze ludieke oproep om te kiezen voor On the way to PlanetProof. Zodat we samen op weg zijn naar een landbouw die in balans is met de draagkracht van onze planeet.“
De On the way to PlanetProof Week is een jaarlijks initiatief waarin On the way to PlanetProof-gecertificeerde producten en bedrijven centraal staan. De week benadrukt de impact van duurzamere keuzes en vergroot de zichtbaarheid van boeren en telers die voldoen aan de strenge eisen van het keurmerk. Het doel is om bewustwording te vergroten en de transitie naar een duurzamere landbouwproductie te stimuleren. Voor meer informatie zie www.planetproof.eu/week.
Bron: Via persbericht van Smith Communicatie
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen