De Slag om de Residentie verdient meer aandacht, vindt Lotte van Basten Batenburg van de Haagse VVD. Met haar partij denkt ze dan aan Ypenburg waar deze slag plaats vond. Daar wonen veel (jonge) mensen die de achtergrond van hun eigen wijk onvoldoende kennen. Ze vraagt het om volgend jaar, in aanloop naar de herdenking op 10 mei 2026, met scholen en erfgoedorganisaties te verkennen hoe er meer educatieve projecten op basisscholen in Ypenburg kunnen worden gedaan. “De Slag om de Residentie is een belangrijk onderdeel van de Haagse geschiedenis. Helaas is er maar beperkte aandacht voor deze gebeurtenissen in de eerste dagen van de oorlog.” De Haagse VVD wil er meer aandacht voor “zodat meer Hagenaars bekend kunnen raken met de bijzonder heldhaftige strijd die in mei 1940 gevoerd werd op Ypenburg”.
Luchtlandingsaanval
Op 10 mei 1940 viel Nazi-Duitsland Nederland aan. Een belangrijk onderdeel van de Duitse invasie was de eerste grootschalige luchtlandingsaanval in de militaire geschiedenis, gericht op de vliegvelden Valkenburg, Ockenburg en Ypenburg. Deze aanval, de Slag om de Residentie, was erop gericht om Den Haag als regeringscentrum te veroveren en koningin, regering en legerleiding gevangen te nemen, om daarmee Nederland te dwingen tot een bliksemsnelle overgave. Maar in de slag om Ypenburg wisten Nederlandse militairen te voorkomen dat Duitse troepen via het vliegveld de hofstad konden veroveren. Ze openden de tegenaanval en namen het vliegveld terug in.
Herdenking
Jaarlijks vindt op 10 mei een herdenking plaats bij het monument aan het ILSY-plantsoen. In Ypenburg herinneren onder andere straatnamen aan gesneuvelde militairen. Ook zet de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg (HVBY) zich actief in om deze geschiedenis levend te houden, bijvoorbeeld via educatieve projecten met basisscholen en thematische wandelroutes door de wijk. De Haagse VVD denkt ook aan lezingen, tentoonstellingen in bibliotheken, het Atrium en andere openbare ruimtes. Zoals bijvoorbeeld het winkelcentrum, stelt de partij voor.
Zichtbaar
Om de herinnering aan de Slag om Ypenburg structureel levend te houden, zijn er al mooie stappen gezet, zoals het plaatsen van tegels met QR-codes in straten die vernoemd zijn naar omgekomen militairen. De Haagse VVD noemt dit “een waardevol initiatief dat de geschiedenis op een toegankelijke manier zichtbaar maakt in de wijk”. Tegelijkertijd ziet de Haagse VVD meer kansen om het verhaal van Ypenburg breder onder de aandacht te brengen. “Het standbeeld Garderegiment Grenadiers en Jagers op het Böttgerwater, bijvoorbeeld, zou met kleine aanpassingen zoals een sierhekje, een bloemenperkje en mooie, diffuse aanlichting gedurende het hele jaar en ook ‘s avonds tot zijn recht kunnen komen.”
Bron: denhaag.raadsinformatie.nl, 10-5-2025
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen