Een inloopavond belegde Hart voor Den Haag op De Pier om te horen wat er niet goed gaat op Scheveningen. En wat daaraan kan worden gedaan via bijvoorbeeld de gemeenteraad. Natuurlijk ging het over de veldslag van 1 mei. Maar er is meer aan de hand waardoor Scheveningen negatief in het nieuws komt. Eén van de gevolgen: de investeringen en moeite om van Scheveningen iets moois te maken, renderen niet,, zei raadslid Coen Bom. Met fractievoorzitter Richard de Mos waarschuwde hij de belangstellenden op voorhand: “We gaan het vanavond niet allemaal oplossen.” Maar wellicht wel na de verkiezingen van 26 maart, gaven ze de inlopers met een knipoog mee.
Ombudsen
De eerste mei van dit jaar zal iedereen zich nog lang herinneren. Coen Bom kon uit eigen ervaring vertellen hoe die dag voor hem was verlopen. Met vertegenwoordigers van Hart voor Den Haag ging hij in de buurt van het relgebied van deur tot deur ‘ombudsen’ zoals de partij dat noemt: aan iedereen die opendoet vragen wat er speelt in de wijk. Eén van de vragen: “Voelt u zich wel eens onveilig in uw buurt?” “Niemand voelde zich ooit onveilig in de buurt,” hoorde Bom. “Een uur later brak de hel los daar.”

Bedreigend
Eigenlijk was dat al sinds de middag, schetste Bom het verloop van die eerste mei. Bewoners en ondernemers merkten dat er toen al geen leuke sfeer meer was. “Hoe kan dat dan dat die signalen te laat bij het bevoegde gezag zijn gekomen,” vroeg het raadslid voor Hart voor Den Haag zich af. Mede daardoor moet het van kwaad tot erger zijn gegaan. Burgemeester Jan van Zanen gaf het volgens hem zelf toe: met het vaststellen van de signalen is het niet goed gegaan. In het debat dat later volgde, meende de Haagse Stadspartij dat de politie “belachelijk hard” optrad tegen 12, 13-jarigen, herinnerde Bom zich. “Maar ze gooiden met glas, met stenen, met ijzeren staven. Het was echt heel erg bedreigend.” Het geeft naar zijn mening het verkeerde signaal aan jongeren dat ze bijvoorbeeld op Scheveningen van alles kunnen doen zonder dat het gevolgen voor ze heeft.
Lijn
“Wij gaan incidenten natuurlijk ook niet tegenhouden,” zei De Mos. “En sommige dingen zijn ook te groot om dat eventjes zo te kunnen oplossen. Maar je kan wel een lijn uitzetten.” Wat er bijvoorbeeld moet gebeuren als 1 mei zich dreigt te herhalen. Dat was een enorme optelsom van ellende, vond een bezoeker. Met een onderbezet politiekorps vanwege een schietpartij elders, een burgemeester die in het buitenland zat, onduidelijkheid over wie welk mandaat had. Dan gebeuren maar al te makkelijk dingen die je achteraf gezien liever niet had gewild.
Afgetakeld
Scheveningen is in de afgelopen tien jaar steeds meer afgetakeld, constateerde een bezoeker van de inloopavond. Er was een tijd dat de politie fietsers die over de Boulevard reden uitermate duidelijk wisten te maken dat ze dat beter niet konden doen. Nu kijkt de politie de andere kant op als iemand op een fatbike voorbij scheurt. “Dat zijn kleine dingen. Maar als je die accepteert, worden het grote dingen.” Zoals dat op die eerste mei gebeurde. Het blijft een feit dat er te weinig politie is, zei Bom. Meer BOA’s en particuliere beveiligers heffen dat tekort volgens hem niet op. Daar ligt naar zijn mening een mooie taak voor de landelijke overheid.
Voorbeeld
Een oefening in eigen verantwoordelijkheid nemen zou al heel wat problemen oplossen, dacht een inloper. “Want als wij het voorbeeld niet geven, moeten wij ook niet klagen over andere overlast. Alles begint natuurlijk met het gedrag van de mensen zelf.” Het is een maatschappelijk probleem, merkte een bezoeker op. Waarom heeft de jeugd geen respect meer voor de politie of voor een andere autoriteit. “Dat lossen wij hier niet op. Wat we hier wel op kunnen lossen is dat de ondernemers geen 112 meer hoeven te bellen.” Ondernemers die dat op die eerste mei deden, kwamen terecht in meldkamers elders in het land waar de centralisten nauwelijks begrepen waarover het ging omdat ze nu eenmaal niet dagelijks op Scheveningen komen. Een directe meldlijn zou dan heel wat problemen kunnen voorkomen.
Verantwoordelijkheid
De eerste mei van dit jaar is niet typerend voor alles wat er op Scheveningen gebeurt, klonk het ook. Het is er niet uitsluitend kommer en kwel en ellende. Alle politieke partijen moeten er samen voor zorgen dat iedereen goed met elkaar omgaat, stelde een bezoeker voor. “Ik vind dit een verantwoordelijkheid van iedereen; van iedere bewoner, van iedere volksvertegenwoordiger.” En voegde er meteen aan toe dat niet in de laatste plaats ook de landelijke politiek ook verantwoordelijkheid draagt.
Bron: Eigen verslaggeving
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen