“Ruimhartige en daadkrachtige steun” bepleit brancheorganisatie Koninklijke INretail voor de non-foodwinkeliers die omzet mislopen door de Navo-top. Ondernemers krijgen te maken met verplichte sluitingen, verscherpte toegangsbeperkingen, verminderde bereikbaarheid en met geannuleerde evenementen. Tegenover deze directe omzetschade staan doorlopende vaste kosten voor onder meer personeel, huur en energie. De verenigde winkeliers stellen de raad voor een gerichte forfaitaire regeling voor deze periode op te zetten. “Ondernemers ontvangen dan een vast bedrag van bijvoorbeeld 1000 euro, oplopend tot een hoger bedrag bij zwaardere en langduriger hinder. Dit is niet alleen praktisch, maar ook rechtvaardig.”
Mijden
Leden van Koninklijke INretail ervaren volgens de belangenbehartiger nu al de negatieve effecten van de voorbereidende werkzaamheden in aanloop naar de top. Zo zien ondernemers in bijvoorbeeld de Frederik Hendriklaan de bezoekersaantallen teruglopen door het advies Den Haag tijdens de NAVO-top te mijden. “Deze boodschap, bedoeld om veiligheid te waarborgen, werkt in de praktijk als ontmoedigingsbeleid voor consumenten en heeft daarmee direct impact op het verdienvermogen van de ondernemer.” De ervaring met eerdere internationale toppen, zoals de Nuclear Security Summit in 2014,leerde Koninklijke INretail dat ondernemers nauwelijks, of pas na veel juridische strijd, gecompenseerd zijn voor geleden omzetschade. “Het huidige systeem van nadeelcompensatie is complex, traag en weinig empathisch voor ondernemers die al jaren bijdragen aan de leefbaarheid en levendigheid van Den Haag.” De organisatie citeert de gemeentelijke projectleider voor de NAVO-top die in De Volkskrant van 11 maart 2025 stelde: “De kosten zijn hard en de baten zijn zacht.”
Verdedigbaar
Een forfaitaire regeling is wat Koninklijke INretail betreft snel uit te voeren tegen voorspelbare kosten en geeft een rechtvaardig signaal. “Deze aanpak is redelijk, uitvoerbaar en maatschappelijk verdedigbaar. Als Nederland kunnen we zo duidelijk maken dat nationale veiligheid niet ten koste hoeft te gaan van lokale ondernemers.” De Haagse middenstand is in de woorden van de verenigde winkeliers “van structurele waarde voor de stad, zowel economisch, sociaal als cultureel. Dat mag in het geweld van de wereldwijde geopolitiek belangen niet vergeten en zeker niet veronachtzaamd worden.”
Nadeelcompensatie
De forfaitaire regeling voorkomt problemen zoals die met de nadeelcompensatie, verwacht Koninklijke INretail. De organisatie noemt het risico reëel dat de juridische kosten die de gemeente maakt om ondernemers geen geld te hoeven uitkeren, hoger zijn dan de gevraagde compensatie. Ondernemers die meer schade ondervinden dan de forfaitaire tegemoetkoming, moeten echter de kans krijgen dat hogere bedrag alsnog via de nadeelcompensatie te ontvangen. De belangenbehartiger stelt voor is om in dit geval onder meer de grens van 8 procent omzetverlies op jaarbasis los te laten en te kiezen voor de periode dat de beperkingen rond de top beginnen en eindigen. “Ook roepen we op om positief te communiceren over de bereikbaarheid van Den Haag tijdens en na de NAVO-top, zodat bezoekers blijven komen.”
Bron: denhaag.raadsinformatie.nl, 27-5-2025
Heb jij leuke nieuws tips of opmerkingen voor de redactie?
Stuur dan een bericht naar ons via: info@070online.nl
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag?
Abonneer je nu op de 070online.nl-nieuwsbrief
070online.nl brengt Haags nieuws zonder subsidie dankzij vrijwilligers en jouw steun!
Klik hier om een donatie te doen