BERGEN OP ZOOM – Voor kermisexploitanten is de maat vol. Donderdag trekken ze massaal met hun attractie naar Den Haag om te demonstreren. Het Malieveld wordt één grote kermis. De branche leidt miljoenen verlies. attracties staan vanwege corona al maanden stil, er is geen financiële vergoeding vanuit het Rijk en de situatie is uitzichtloos.

,,Onmenselijk”, zegt de Bergse kermisexploitant Frank Vale en mede-organisator van de protestactie. ,,Het Malieveld gaat vol.” Het water staat de exploitanten aan de lippen.

Miljoenen omzetverlies
,,Maandelijks loopt de branche 20 tot 25 miljoen euro omzet mis”, stelt Vale die spreekt namens zeventig Bergse exploitanten. ,,De overheid strooit met miljoenen, maar voor ons is geen steun. Het kan zo niet langer.”

De coronaregels worden inmiddels op veel vlakken versoepeld. Horeca, sportverenigingen, bioscopen en culturele instellingen en pretparken zijn weer open. ,,Maar wij staan nog steeds stil. Terwijl wij net als een pretpark kunnen draaien, rekening houdend met de anderhalve meter. Bovendien zijn er veel kleine kermissen, waar minder bezoekers komen dan dagelijks bij IKEA”, klinkt het verbolgen.

Proefkermis
De exploitanten hebben in april ook al een proefkermis opgesteld in Apeldoorn om te laten zien hoe een kermis op anderhalve meter kan draaien.

Dat heeft allemaal niet mogen baten. Gold eerst nog de datum van 1 september inmiddels heeft het kabinet laten weten dat evenementen pas weer mogen als er een vaccin tegen het coronavirus is. ,,Dat kan nog heel lang duren. We hebben geen stip op te horizon om naar uit te kijken. Dat is onmenselijk”, zegt Vale die aangeeft dat de kermisbranche begin april al om financiële steun heeft gevraagd. ,,Daar hebben we nog geen reactie op gekregen. Schandalig gewoon.”

Vrouwen naar het Binnenhof
De Bergse kermisexploitanten Whitney Roefs, Lien Roefs, Claudia Otten, Karin Bakker en Jaqueline Vale (vlnr) gaan dinsdag naar het Binnenhof om aandacht te vragen voor hun problemen. Met een open brief ondersteunen ze de motie van Tweede kamerlid Wybren Haga die vindt dat kermissen weer open kunnen. © Peter van Trijen/pix4profs
In aanloop naar de grote demonstratie later deze week, trekken vijftig vrouwelijke kermisexploitanten dinsdag al naar het Binnenhof. Met een open brief ondersteunen ze de motie van Kamerleden Wybren van Haga en Theo Hiddema (Forum voor Democratie). Nu pretparken weer open zijn, vinden zij dat ook kermissen weer mogen open kunnen.

,,Daar zijn wij het van harte mee eens. Het kan zo echt niet langer. Hele gezinnen worden nu ontwricht”, stelt Jaqueline Vale. ,,We zijn niet gehoord, met de motie en onze aanwezigheid hopen we een plekje aan tafel te krijgen bij minister Hugo de Jonge.”

Bron: Bndestem.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *